Mai multi bani, dar si mai multe documente si chitante. Cum ii va afecta pe romani introducerea impozitului pe venit global
Teoretic, introducerea impozitului pe venitul global le va aduce oamenilor mai multi bani pentru ca angajatorul nu le mai retine din leafa, in fiecare luna, impozitul.
Dar salariatii trebuie sa pastreze cu grija tot felul de documente si chitante, iar la sfarsitul anului fiscal sa achite tot impozitul, in doua transe.
Gospodaria este definita in proiect ca fiind un "grup alcatuit din una sau mai multe persoane fizice inrudite sau neinrudite, care au un patrimoniu comun si locuiesc sau nu la aceeasi adresa".
Pentru a fi recunoscuta drept gospodarie, trebuie depusa la Fisc o cerere care sa contina numele, CNP-ul si semnatura fiecarui membru al familiei si de asemenea numele celui desemnat ca reprezentant al gospodariei. Fiscul va avea 60 de zile ca sa aprobe sau sa respinga cererea.
Sa luam exemplul unei familii cu un singur copil, in care sotul are un salariu brut de 7000 de lei. De anul viitor, angajatorul nu ii va mai retine impozitul pe salariu, ci numai contributiile sociale pentru pensii si sanatate, 1120 de lei, iar el va primi in mana 5.880 de lei, cu aproape o mie de lei mai mult decat acum.
Sotia lui are un salariu brut de 3500 de lei, din care dupa ce i se retin contributiile sociale, primeste ceva mai mult de 2900 de lei.
Cei doi au un venit lunar de peste 8.800 de lei, ceea ce inseamna ca venitul anual global al gospodariei este de peste 105 mii de lei.
Acum intra in scena consultantul fiscal, care incepe sa calculeze. Pentru ca are 3 membri, familia beneficiaza de un plafon neimpozabil de 48 de mii de lei pe an, suma care se scade din venitul global si se obtine astfel venitul anual ajustat, de aproape 58 de mii de lei.
Din acesta se mai pot scadea deducerile legale, dar ele NU pot depasi plafonul neimpozabil pe o luna, care in acest caz este de 4.000 de lei. Deci venitul net anual impozabil este de 53.828 de lei, iar impozitul de 10 la suta inseamna aproape 5.400 de lei. Suma pe care familia va trebui sa o plateasca "din mana".
Lista deducerilor este foarte lunga, de la asigurari medicale si taxe scolare pana la abonamentul la sala de fitness, asigurarea RCA a masinii si reparatiile casei. Consultantii fiscali spun insa ca sistemul este foarte complicat.
Gabriel Sincu, consultant fiscal: "Stiu ca exista asa ceva in tarile din vestul Europei, in Franta de exemplu, insa functioneaza cu foarte multa birocratie si cu un sistem de administrare fiscala foarte bine pus la punct, ceea ce noi inca asteptam sa avem."
Proiectul pentru impozitul pe venitul global poate sa sufere insa multe modificari pana cand va fi aprobat.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, impozite, angajati, angajator, documente, chitanta,
Dată publicare:
19-04-2017 17:48