Reactii dure la nivelul UE dupa ce Franta, Italia si alte 7 tari au fost retrogradate de S&P
Europa ia foc din nou! A doua economie din UE, Franta, si-a pierdut calificativul maxim de triplu A. Insa agentia de rating Standard and Poor's nu s-a oprit aici ci a retrogradat alte opt tari din Zona Euro.
Comisarul european Olli Rehn a caracterizat aceasta decizie a S&P ca fiind "inconsistenta" si ca zona euro ia masuri importante pentru a rezolva criza datoriilor. Mai multi oficiali europeni au criticat de asemenea anuntul agentiei de rating.
Ratingurile Frantei, Austriei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost reduse cu cate o treapta, in timp ce Italia, Spania, Portugalia si Cipru au fost depunctate cu cate doua trepte. Au scapat de retrogradare Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia si Irlanda.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Franta, a doua economie a Zonei Euro, si-a pierdut ratingul maxim, ca si Austria.
Decizia n-a surprins pe nimeni la Paris, iar oficialii au minimalizat-o.
''Bineinteles ca nu e o catastrofa. E ca si cum un student are 10 pe linie si apoi ia un 9'' a spus Francois Baroin, ministrul francez de finante.
Analistii ii contrazic, desi unii spun ca Statele Unite au demonstrat ca exista viata si dupa pierderea ratingului maxim.
''Pana acum, Franta a avut ratingul AAA, ceea ce insemna ca bondurile sale erau dintre cele mai sigure. Acum, dupa reducerea ratingului, investitorii pot incepe sa ceara dobanzi mai mari. Iar asta va afecta economia franceza si bancile'' a spus un analist economic.
Totusi, scaderea calificativului in cazul Frantei si al Austriei ar putea antrena o retrogradare a Fondului european de salvare. Or acesta are nevoie de o nota buna ca sa se poata imprumuta la dobanzi mici, pentru a putea ajuta tarile aflate in dificultate.
Reducerea ratingului ar putea avea efecte devastatoare asupra Spaniei si Italiei. Aceste tari se imprumuta deja la dobanzi exorbitante pe piete, iar o eventuala noua crestere le-ar impinge pe marginea prapastiei.
Calificativul Austriei a fost revizuit in scadere de la "AAA" la "AA+", potrivit unei surse citate de Financial Times.
Autoritatile franceze au confirmat informatiile aparute pe surse in presa si au anuntat ca tara a pierdut pentru prima data ratingul “AAA” maxim posibil, dupa ce a fost retrogradata de S&P la “AA+”.
Pentru Italia si Spania revizuirea negativa este de doua trepte. Astfel, ratingul Italiei, a treia mare economie a zonei euro, va cobori de la “A” la “BBB+”, iar cel al Spaniei de la “AA-” la "A", au declarat surse pentru cotidianul Wall Street Journal.
Printre tarile retrogradate de S&P se numara si Slovacia, a doua cea mai saraca tara din zona euro, scrie Bloomberg.
Potrivit AFP, patru state din zona euro, Germania, Olanda, Luxemburg si Belgia, isi vor pastra calificativele de la S&P. Germania, Olanda si Luxemburg au calificativ maxim “AAA”.
Agentia S&P a pus sub supraveghere in decembrie, pentru o eventuala retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia si Cipru nu au fost inclusi in avertismentul din decembrie.
Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere in decembrie intrucat ratingul tarii se afla deja sub evaluare la S&P. De asemenea, Grecia nu a fost luata in calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul tarii se afla in categoria "junk", la "CC".
La scurt timp dupa ce a pus sub supraveghere in decembrie cele 15 state, S&P a anuntat ca analizeaza, pentru o posibila retrogradare, calificativele "AAA" ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara si Uniunii Europene. S&P atribuie rating "AAA" Uniunii Europene inca din 1976.