Franta a pierdut, pentru prima data, calificativul "AAA", fiind retrogradata cu o treapta de S&P

13-01-2012 21:21

steag Franta

Franta a pierdut, pentru prima data, calificativul "AAA", fiind retrogradata cu o treapta, la "AA+", de catre agentia de rating Standard and Poor's.

Anuntul a fost facut de ministrul francez al Finantelor, François Baroin, citat de AFP.

Guvernul francez nu va prezenta un nou plan de austeritate dupa pierderea calificativului "AAA", a precizat ministrul Finantelor.

"Nu va exista un nou plan de austeritate, pentru ca aceasta nu este o problema care sa tina de rigoarea bugetara", a adaugat ministrul.

Agentia S&P a pus sub supraveghere in decembrie, pentru o eventuala retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia si Cipru nu au fost inclusi in avertismentul din decembrie. Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere in decembrie intrucat ratingul tarii se afla deja sub evaluare la S&P.

De asemenea, Grecia nu a fost luata in calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul tarii se afla in categoria "junk", la "CC". La scurt timp dupa ce a pus sub supraveghere in decembrie cele 15 state, S&P a anuntat ca analizeaza, pentru o posibila retrogradare, calificativele "AAA" ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara si Uniunii Europene. S&P atribuie rating "AAA" Uniunii Europene inca din 1976.


Sursa: Mediafax

Tags: franta, rating,


VIDEO PROTVPLUS.RO