Standard&Poor’s reduce ratingul SUA. Administratia Obama: S&P a gresit calculele cu 2000 mld dolari
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a redus
astazi ratingul Americii, pentru prima oara in istorie. Acest lucru ar fi putut fi evitat, daca Washingtonul ar fi majorat mai repede plafonul de indatorare, a explicat agentia.
Financial Times: Scaderea ratingului SUA ar putea produce unde de soc pe pietele financiare
"Degradarea" SUA in presa internationala. Blogurile marilor publicatii ii fac praf pe politicieni
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Previziunile lui “Dr. Doom”, Nouriel Roubini: “SUA s-ar putea intoarce la recesiune” VIDEO
In plus, masurile anuntate de autoritati pentru reducerea deficitului nu ar fi suficiente. Astfel, ratingul SUA a fost redus de la AAA la AA+.
Cu toate acestea, administratia presedintelui Barack Obama contesta evaluarea si acuza agentia de inexactitati de 2.000 de miliarde de dolari, in calcule, potrivit CNN.
"Aceasta este o decizie data naibii. Analiza lor este gresita, dar ei nici ca vor sa recunoasca" a spus un oficial al Administratiei Prezidentiale pentru CNN, sub protectia anonimatului.
O alta sursa apropiata agentiei Standard & Poor's, citata de CNN, a spus ca aceasta decizie este una politica si ca a fost luata foarte repede. In prezent, Casa Alba prefera sa stea si sa urmareasca atent reactiile, sperand ca analiza S&P se va confrunta cu alta, din exterior.
Agentiile de rating - Standard & Poor's, Moody's si Fitch - analizeaza gradul de risc si acorda tarilor si companiilor o nota care reflecta capacitatea lor de a-si plati datoriile. Triplu A era nota maxima acordata de S&P, iar Statele Unite au avut acest rating permanent, inca din 1941. E greu de spus insa cat de mult va dauna aceasta schimbare economiei americane, deoarece nu s-a mai intamplat niciodata.
Un economist estimeaza ca reducerea ratingului ar costa guvernul american 100 de miliarde de dolari pe an, sub forma de dobanzi suplimentare la creditele pe termen lung. Dar si consumatorii vor plati. Daca dobanzile la care se imprumuta statul american cresc, vor creste costurile creditelor pentru case, masini sau studii.
Totusi, nu va fi o catastrofa, spun unii economisti. Statele Unite au in continuare un rating mai bun decat al Japoniei.
"Chiar daca tari precum China ameninta ca isi muta banii in alta parte, unde sa-i mute? Nu exista alta in piata in lume la fel de mare ca aceasta, unde sa poti cumpara si vinde, la nevoie, titluri de valoare de miliarde de dolari in fiecare saptamana sau luna." - spune si Joseph Foudy de la Stern School of Business.
Problema este ca decizia S&P risca sa adanceasca degringolada de saptamana aceasta de pe pietele financiare.
La bursa de la New York, ziua de ieri a aratat ca o cursa de montagne-russe. Teama ca Europa va fi, la randul ei, cuprinsa de criza datoriilor i-a ingrijorat pe investitori.
Dupa nenumarate oscilatii, sedinta bursei new-yorkeze s-a terminat in dezordine: indicele Dow Jones a urcat anemic cu 0,5 procente, iar Nasdaq a pierdut 0,94%.
Si in Europa, bursele si-au reluat trendul descendent, dupa un scurt moment de optimism generat de scaderea somajului american. Intr-o singura saptamana, Bursa de la Frankfurt a pierdut 13 procente, cea de la Londra aproape 10 si cea de la Paris aproximativ 11. Sunt cele mai mari pierderi de pe pietele bursiere, de dupa 2008.
''Nu suntem inca in situatia de dupa falimentul Lehman (Brothers), dar sistemul bancar scartaie din toate incheieturile". - a declarat Louise Cooper, analist BGC Partners.
Liderii tarilor europene au intrat in priza. Presedintele Frantei a vorbit la telefon cu premierul spaniol si cancelarul german. Comisarul european pentru afaceri economice, Oli Rehn si-a intrerupt vacanta ca sa dea asigurari ca Spania si Italia au economii solide si nu vor avea nevoie de ajutor. Iar italienii, spre care privesc cu teama toti investitorii, au anuntat aseara ca isi vor echilibra bugetul in 2013 - cu un an mai devreme decat preconizasera. Ministrul italian al economiei a promis reforme peste reforme.
"Vom amenda Constitutia pentru a liberaliza economia. Vom adopta si reforma pietei muncii. Vom lua masuri pentru modernizarea infrastructurii si accelerarea privatizarilor" - a spus Giulio Tremonti, ministrul italian al economiei.
In plus, Italia a anuntat ca Banca Centrala Europeana va incepe de luni sa cumpere obligatiuni de stat italiene, pentru a opri devalorizarea acestora. Institutia de la Frankfurt nu a confirmat insa acest proiect.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, economie, Standard & Poor's, evaluari,
Dată publicare:
06-08-2011 07:12