Peste 80% dintre români simt cum inflaţia le-a afectat puternic cheltuielile. Sufocaţi de facturi şi speriaţi de preţurile din magazine mulţi iau în calcul un al doilea loc de muncă potrivit noului barometru ''Frames''.

Varianta uşoară ar fi să primească o mărire de salariu. Însă sunt companii care abia, mai rezistă. Aşadar nu se pune problema de aşa ceva.

În cazul unei familii cu doi copii un coş de lunar de cumpărături echivala cu 7200 de lei în urmă cu doi ani. Acum, lucrurile s-au complicat.

Irina Grazaulea, Preşedintele Asociației Familii Numeroase: ”Conform calculelor ascoiatiei famililiilor numeroase am ajuns la un coş de consum pentru familiile formate din doi adulţi şi 3 copii la nivelul de 8300 de lei, iar pentru o familie formată din 2 adulţi şi 4 copii la nivelul de 9100 de lei”.

Reporter: Ce include acest coș? Ce găsim acolo?

Irina Grazaulea: ”Acest coș include atât cheltuielile de bază legate de alimentaţie, întreţinere şi transport dar şi cele legate de cultură, educaţie, sănătate timp liber''.

În condiţiile în care inflaţia este într-o continuă creştere, în luna februarie ajungând la 8.53 la sută, una dintre propuneri ar fi scăderea impozitului pe venit pentru familiile cu mai mulţi copii.

În prezent, românii au cele mai mari bătăi de cap cu plata gazelor şi energiei. Ratele la bancă după majorarea dobânzilor reprezintă o a doua mare provocare, însă atârnă greu şi scumpirea alimentelor, potrivit barometrului frames.

Astfel încât, 73% dintre cei chestionaţi spun că nu le ajung banii. Delicat este că peste 60% dintre români nu au nicio rezervă financiară. Doar 22% dintre ei spun că au între 1000 şi 2000 de lei puşi deoparte.

Întrebati cum ar putea ţine bugetul în frâu, românii cred că o creştere salarială ar fi o soluţie. Cei mai mulţi , adică 61% spun că o mărire a salariului cu 1000 de lei le-ar acoperi o parte din cheltuieli. Un lucru puţin probabil spun expertiatii financiari în aceste vremuri tulburi din punct de vedere economic. Aşa că pentru venituri suplimentare un al doilea loc de muncă sau diverse coloborari ar putea fi o variantă. De altfel, conform studiului 21 la sută dintre cei chestionaţi iau serios în calcul să muncească mai mult. Aproape jumătate dintre cei care au participat la studiu spun că pentru a-şi îmbunătățui situaţie financiară se gândesc să îşi schimbe meseria, fiind dispuşi asfel să plătească pentru cursuri de pregătire.

Ana Vișian, marketing manager platformă de recrutare: ''Românii au căutat variante de a şi suplimenta veniturile prin job-uri part time sau proiecte freelance şi vedem astfel de exemple în domenii precum IT, contabilitate financiară, marketing, design dar şi în zona de curierat livrări la domiciliu sau şoferi pentru aplicaţiile de ride sharing''.

Rezultatele arată că, în marea lor majoritate, românii înțeleg dificultățile prin care trec firmele și consideră că o majorare decentă a salariilor ar fi una optimă, fără să dea finanțele companiilor peste cap. Întrebarea este dacă firmele românești, și așa într-o situație financiară dificilă după pandemie, au posibilitatea de a crește salariile măcar cu rata inflației.

Conform Institutului Academiei Române pentru Cercetarea Calității Vieții o familie cu doi copii ar putea trăi decent cu 4200 de lei însă această sumă acoperă doar consumul de strictă necesitate, fără să intre aici cheltuielile legate de educaţie, cultură ori sănătate.