Statul susține că analizează tranzacția uriașă a ungurilor de la MVM în energia României. „Ne vom apăra interesul național”
Statul român va analiza o tranzacție uriașă anunțată în sectorul energiei.
Este vorba despre un acord la care au ajuns compania de stat ungară MVM pentru preluarea afacerilor de furnizare de electricitate și gaze de la compania germană E.ON, cu peste 3 milioane de clienți în România.
Ministrul Energiei spune că va fi analizat "ce face compania ungară, de unde vine finanţarea și de unde vor cumpăra energia şi gazele pentru piață românească". El nu exclude varianta ca tranzacția să nu fie aprobată.
Compania ungară de stat MVM a anunțat că va cumpără afacerile E.ON Energie din România, care înseamnă furnizare de energie și gaze pentru 3,4 milioane de clienți. Tranzacția anunțată ar fi uriașă pentru piața de la noi, spun specialiștii.
Prin comparație, cel mai mare furnizor de electricitate de la noi, controlat de stat - Electrica - are 4 milioane de clienți în România.
Corina Murafa, specialist în energie: ”E o implicație geopolitică, fiindcă Ungaria e unul dintre statele care nu e de scord cu izolarea Rusiei, ei cumpără în continuare din Rusia, deci va fi important de văzut de unde ia gazul pentru România. Statul român poate să sancționeze dacă un furnizor cumpără gaz din Rusia”.
Tranzacția urmează să fie analizată de statul român.
Sebastian Burduja: ”Aștept să văd de unde vor cumpăra gaz și pe baza datelor se va lua cea mai buna decizie pentru români. Nu avem altă agendă, trebuie să apărăm pe români. E un scenariu să nu fie aprobat? Cu siguranță, ne vom apăra interesul național”.
Dorința nemților de a ieși de pe piața românească nu ar avea legătura cu decizia de prelungire a schemei de plafonare-compensare din energie, spun autoritățile de la noi, deși oficiali ai companiei germane au criticat contextul impredictibil de la noi.
Ministrul Energiei promite facturi mai mici în 2025
Prețurile la energie au explodat pe fondul războiului din Ucraina, dar atunci, cu unele fluctuații, au scăzut la nivelurile de dinainte de conflict. Totuși, guvernul a decis menținerea schemei până în aprilie 2025.
Pentru la anul, la expirarea actualei scheme de plafonare, este gândită o formă de liberalizare etapizată, dar decizia finală va fi luată de noul Guvern. Pentru românii cu venituri mici este în pregătire o măsură de sprijinire sub formă de card sau voucher de energie, ca ajutor la plata facturilor. În niciun caz nu vom avea o explozie a prețurilor anul viitor, dă asigurări ministrul Energiei.
Sebastian Burduja: ”Dimpotrivă, ar trebui să vedem ieftiniri pentru cei care consumă peste 300 kwh. Românii plătesc al 4-lea cel mai mic preț la gaze și al 5-lea la electricitate dintre țările Uniunii Europene”.
La expirarea plafonării, în cazul electricității, fără consumatorii vulnerabili și fără o pregătire a liberalizării pieței, aproximativ 40% dintre consumatori vor achita cu până la 110% mai mult pentru energia electrică, potrivit calculelor făcute de Asociația Energia Inteligentă.
În cazul gazelor, specialiștii spun că cei cu un consum mediu ar trebui să plătească facturi cam la același nivel de acum.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ungaria, energie, romania, tranzactie, autorizatie,
Dată publicare:
17-12-2024 19:14