Producția de energie eoliană a depășit un record în ultimele două zile. De ce creșterea producției nu se simte și în facturi
Dincolo de efectele negative pentru mulţi operatori economici, vântul care bate cu putere în multe zone din țară are şi o parte bună.
În ultimele două zile producția de energie eoliană a depășit recordul de peste o treime din întreaga producție de energie a României.
Totuși, în ciuda acestor creșteri, tarifele de pe factura de curent rămân ridicate.
Potrivit siteului TransElectrica, luni la amiază turbinele eoliene produceau peste 30 la sută din întreaga producție de energie din România
Vântul puternic, în special cel din Dobrogea, unde există unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din țară, a produs constant mai multă energie decât cele două reactoare nucleare de la Cernavodă.
La orele amiezii, producția de energie la nivel național a depășit pentru a doua oară în 24 de ore consumul, astfel încât România a exportat diferența, în special în Ucraina dar și în Moldova, Bulgaria, Serbia și Ungaria.
De mai bine de 24 de ore energia produsă de parcurile eoliene depășește o treime din totalul producției la nivel naţional. Ceea ce înseamnă, ca ţara noastră exportă zilele acestea cantităţi relevante de energie către țările vecine.
Potrivit specialiştilor, vântul va continuă să bată cu putere în Dobrogea.
Mirabela Stamate, Director Centru Regional Meteorologic Dobrogea: ”Luni și marți este în vigoare un cod galben pentru intensificări ale vântului. Așteptăm să ajungă până la 60 de kilometri pe oră".
România este pe locul 7 în Europa la capacitatea de a produce energie din forța vântului.
Din păcate, veștile bune se opresc aici. Chiar dacă în aceste zile parcurile eoliene au contribuit consistent la creșterea producției de energie, acest lucru nu se vede, însă, în facturile la curentul electric.
Și asta pentru că deși producția a depășit consumul, s-a întâmplat asta pentru o perioadă scurtă de timp. Pentru ca facturile să scadă ar trebui să avem constant o producție mare, inclusiv din zona parcurilor eoliene, dar asta depinde și de capriciile vremii.
Reporter: Preturile la energie vor scădea?
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: Atunci când vom avea producție mare de energie şi capacităţi de stocare.
De aceea, autoritățile investesc acum în construcția altor două reactoare, 3 și 4, la centrala nucleară de la Cernavodă.
Sursa: Pro TV
Etichete: marea neagra, facturi, vant, energie eoliana,
Dată publicare:
16-12-2024 19:39