Split TVA: zeci de mii de firme critică dur măsura și spun că va bloca economia


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 26 Septembrie 2017 09:55
Categorie: Stiri Economice

Peste 40 de mii de firme mici şi mijlocii protestează public faţă de Guvern, care vrea să le oblige ca, de la 1 ianuarie, să ţină 19 la sută din banii lor într-un cont de TVA.

Patronii susţin că această măsură va bloca economia şi va duce inevitabil la concedieri şi la falimentul multor comercianţi. 

Până acum, toate organizaţiile patronale din România au criticat şi au respins obligativitatea contului de TVA şi cer ca acesta să fie opţional.

Pericolul cel mai mare este dat, spun antreprenorii, de blocarea prin acesta măsură a o cincime din încasări într-un cont, în banca. Iar asta ar putea însemna că mulţi români şi-ar putea pierde locurile de muncă, spun patronii.

Traian Ispasiu, antreprenor: "Nu mă pot folosi de același cash flow, să îmi fac plăţile aşa cum eram obişnuiţi. Poate vom da afară angajaţi, pentru că nu mai am aceeaşi posibilitate de a întreţine anumite cheltuieli. Impunerea acesta de fapt poate să ajungă la închiderea unor companii din România şi ar fi bine să-şi asume cineva acest lucru."

Dacă vedeţi în vitrinele magazinelor acest afiş, să ştiţi că este un protest la adresa Guvernului şi că acele firme cer oprirea obligativităţii contului de TVA. Un alt protest este şi online, unde peste 1200 de patroni au semnat deja o petiţie.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Patronatelor din IMM-uri: "20% din disponibilul de cash al unei companii va fi blocat într-un cont separat. Vor fi costuri birocratice suplimentare pentru toţi întreprinzătorii. Propunerea noastara este ca TVA Split să se aplice în mod voluntar, sau o altă varianta e să se aplice în relaţia cu statul."

Patronatele susţin că blocajele se vor ţine lanţ. De exemplu, un magazin va avea de calculat zilnic TVA-ul pentru fiecare produs vândut, diferit la alimente şi restul produselor. După care trebuie să adune TVA-ul din încasări, în numerar sau pe card şi bonuri de masă. Apoi să scadă plăţile făcute către furnizori şi să le vireze şi lor TVA-ul în conturi diferite, iar situaţia se complică la plăţile parţiale.

În tot acest timp, ANAF-ul ar trebui, teoretic, să urmărească simultan peste 400 de mii de conturi de TVA şi câteva miliarde de operaţiuni zilnice. Până acum nu există nicio organizaţie a mediului privat care să nu fi criticat acesta măsură, aprobată de Guvern, şi care va intră în vigoare pe 1 ianuarie.

Tags: split tva, tva, taxe,

VIDEO PROTVPLUS.RO