Split TVA: zeci de mii de firme critică dur măsura și spun că va bloca economia

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 26 Septembrie 2017 09:55
Categorie: Financiar

Peste 40 de mii de firme mici şi mijlocii protestează public faţă de Guvern, care vrea să le oblige ca, de la 1 ianuarie, să ţină 19 la sută din banii lor într-un cont de TVA.

Patronii susţin că această măsură va bloca economia şi va duce inevitabil la concedieri şi la falimentul multor comercianţi. 

Până acum, toate organizaţiile patronale din România au criticat şi au respins obligativitatea contului de TVA şi cer ca acesta să fie opţional.

Pericolul cel mai mare este dat, spun antreprenorii, de blocarea prin acesta măsură a o cincime din încasări într-un cont, în banca. Iar asta ar putea însemna că mulţi români şi-ar putea pierde locurile de muncă, spun patronii.

Traian Ispasiu, antreprenor: "Nu mă pot folosi de același cash flow, să îmi fac plăţile aşa cum eram obişnuiţi. Poate vom da afară angajaţi, pentru că nu mai am aceeaşi posibilitate de a întreţine anumite cheltuieli. Impunerea acesta de fapt poate să ajungă la închiderea unor companii din România şi ar fi bine să-şi asume cineva acest lucru."

Dacă vedeţi în vitrinele magazinelor acest afiş, să ştiţi că este un protest la adresa Guvernului şi că acele firme cer oprirea obligativităţii contului de TVA. Un alt protest este şi online, unde peste 1200 de patroni au semnat deja o petiţie.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Patronatelor din IMM-uri: "20% din disponibilul de cash al unei companii va fi blocat într-un cont separat. Vor fi costuri birocratice suplimentare pentru toţi întreprinzătorii. Propunerea noastara este ca TVA Split să se aplice în mod voluntar, sau o altă varianta e să se aplice în relaţia cu statul."

Patronatele susţin că blocajele se vor ţine lanţ. De exemplu, un magazin va avea de calculat zilnic TVA-ul pentru fiecare produs vândut, diferit la alimente şi restul produselor. După care trebuie să adune TVA-ul din încasări, în numerar sau pe card şi bonuri de masă. Apoi să scadă plăţile făcute către furnizori şi să le vireze şi lor TVA-ul în conturi diferite, iar situaţia se complică la plăţile parţiale.

În tot acest timp, ANAF-ul ar trebui, teoretic, să urmărească simultan peste 400 de mii de conturi de TVA şi câteva miliarde de operaţiuni zilnice. Până acum nu există nicio organizaţie a mediului privat care să nu fi criticat acesta măsură, aprobată de Guvern, şi care va intră în vigoare pe 1 ianuarie.

Constructorii critică măsurile Guvernului. ”Cei care lucrează la negru nu știu ce e cont de TVA”
Constructorii critică măsurile Guvernului. ”Cei care lucrează la negru nu știu ce e cont de TVA”
VIDEO PROTVPLUS.RO
euro
Venit lunar de 780 de euro, pentru străinii din Italia. Cine îl poate lua
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
O armă de ultimă generație, produsă în România. Declarația ministrului Economiei
hacker
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic
Doi români au câștigat în premieră butonul de diamant oferit de Youtube. Canalul lor
Guvernul vrea să salveze companiile de stat prin ”înlesnirea la plată”. Topul datornicilor
Statul spune că o familie cu 2 copii poate trăi rezonabil cu 2.600 lei/ lună. Cum a calculat
Șefii ANPC ar fi împiedicat o angajată să amendeze băncile. Mărturia femeii
Wizz Air aduce încă o aeronavă în România și lansează patru rute noi. Cât costă biletele