Constructorii critică măsurile Guvernului. ”Cei care lucrează la negru nu știu ce e cont de TVA”
Constructorii au criticat în termeni foarte duri măsurile recente ale Guvernului. Aceştia spun că sectorul lor, în care lucrează aproximativ 400 de mii de romani, va suferi blocaje prin impunerea unui cont de TVA pentru toate firmele, de la 1 ianuarie.
Procedura îi va afecta tot pe cei corecţi, spun patronii, care atrag atenţia că Executivul încurajează statul acasă, prin majorarea ajutoarelor sociale.
Constructorii critică faptul că, deşi au respins măsura contului de TVA pentru firme, ca întreg mediul privat, Guvernul a ales să o impună.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cristian Erbasu, proprietarul Construcţii Erbasu: "Degeaba au făcut două conturi. Cei care lucrau la negru nici nu ştiu ce e ăla cont de TVA. Şi nici nu vor şti. Vor îngreuna tot munca celor care lucrează corect."
Guvernul a decis săptămâna trecută ca de la 1 ianuarie să oblige firmele să vireze TVA-ul de pe fiecare factură într-un cont special. Majorările de salarii din sectorul public au fost şi ele luate în vizor, iar constructorii se plâng de faptul că şomerii şi asistaţii social nu vor să muncească.
Mircea Bulboacă, proprietarul Con-a Sibiu: "Considerăm că se acordă prea uşor ajutor social şi că ar trebui crescut numărul angajaţilor din România."
Sorin Greu, director general Bog'Art: "Probabil că sunt foarte mulţi încurajaţi de aceste ajutoare sociale şi prefera să le primească lunar şi să mai muncesca pe ici pe colo primind nişte salarii la negru."
Patronii au vorbit despre o nevoie uriaşă de 600 de mii de muncitori.
Criza forţei de muncă, lipsa controalelor la firmele care fac evaziune, blocajele birocratice şi cheltuielile suplimentare provocate de noile măsuri fiscale, vor afecta şi proiectele publice, anunţa patronii.
Cristian Erbașu: "Nu realizează guvernanţii care se laudă, din toate partidele, nu realizează că se lauda degeaba că au semnat contracte pentru că ele nu vor fi duse la bun sfârşit decât unele din ele - e adevărat există şi şantiere unde lucrurile merg bine, dar din ce în ce mai puţine."
Să nu uităm totuşi că în construcţii sunt şi multe companii, atât româneşti cât şi străine, abonate la banii statului, care nu o mai duc atât de bine acum când investiţiile publice sunt la pământ. Iar multe firme au făcut averi în anii în care cartierele rezidenţiale se vindeau la preţuri uriaşe înainte de a fi construite blocurile.