Specialiști: Va fi un an greu pentru angajații români. Companiile sunt mai prudente cu noile angajări
Va fi un an greu pentru angajații români. Companiile sunt prudente cu noile angajări, iar procesele de recrutare se întind pe o perioadă mai lungă spun directorii de resurse umane.
În plus datele provizorii de la recensământ modifică dinamica angajărilor. Depopularea anumitor zone va conduce la o scădere a activității economice și implicit a numărului de locuri de muncă. În plus în România sunt printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană potrivit, datelor Eurostat.
Cu un cost de 9,5 euro brut pe oră, România alături de Bulgaria, care înregistrează puțin peste 8 euro, sunt țările cu cele mai scăzute cheltuieli cu forța de muncă, arată datele Eurostat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La polul opus, se numără Luxemburg, Danemarca și Belgia, unde costurile cu angajații depășesc 43 de euro. Salariile mici, spun sociologii, vor stimula și mai mult migrația.
Antonia Amuza, sociolog: ”Vedem o migraţie către vest – oameni care migrează într-o zonă în care salariile sunt mai mari și le permit un trai decent – românii cu forţă de lucru ieftină au ales drumul Europei, iar angajatorii români au fost nevoiți să lucreze cu forța de muncă străină”.
Dacă nu au plecat în străinătate, românii migrează spre zonele urbane unde sunt locuri de muncă mai bine plătite. De exemplu, județul Ilfov este zona din Uniunea Europeană cu cea mai mare creștere a populației, arată datele Eurostat. Aici populația a crescut în ultimii zece ani cu aproximativ 40 la sută.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie ASE: ”Zonele urbane au fost și vor fi mereu atractive, marile centre universitare atrag studenţi din toată România care rămân în localitatea unde au făcut studiile, Bucureștiul va fi un magnet pentru forța de muncă pentru că aici sunt oportunități suficiente”.
Cu excepția acestei zone, toate regiunile din sud-estul țării au înregistrat scăderi de peste 6 procente în rândul locuitorilor. Cifrele pun presiune pe angajatori, în special pe firmele mici, dezvoltate la nivelul acestor regiuni. Aici, spun directorii de resurse umane, angajatorii au renunțat pentru moment să își mărească echipele.
Aida Chivu, specialist Resurse Umane: ”Au crescut costurile foarte mult, sunt foarte multe întreprinderi, fabrici, cum am dori să le denumim care nu mai au cum să se susțină, din perspectiva costurilor și atunci din perspectiva numărului redus de specialiști”.
Potrivit unui raport recent realizat de Price Waterhouse Cooper, 62% dintre directorii executivi din România se așteaptă la o încetinire a creșterii economiei în următorul an. Managerii percep inflația ca fiind principalul risc pentru dezvoltarea afacerilor în următorul an, urmat de conflictul geopolitic și evoluția economică.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: specialisti, piata muncii, resurse, angajare,
Dată publicare:
30-03-2023 19:25