Situație scandaloasă în mai multe prefecturi: angajaţii au primit spor de pandemie de 30%

×
Codul embed a fost copiat

Situație scandaloasă la mai multe prefecturi din țară, unde toți angajații au fost recompensați cu un spor de 30% din salariu, pentru eforturile depuse în lupta cu pandemia.

O ordonanță permite acest lucru pentru unii dintre ei, în baza unei propuneri a superiorului direct. Generoși, reprezentanții guvernului în teritoriu le-au dat tuturor, asta în vreme ce angajații altor instituții, implicați direct în gestionarea crizei sanitare, nu au primit niciun leu în plus.

Serviciul Afaceri Europene. Serviciul Verificarea Legalității și contencios administrativ și Serviciul economic sunt cele trei mari departamente ale Prefecturii Brașov.

Toți funcționarii au primit, în ultimele luni, sporul de 30%, chiar dacă verifică hârtii, plimbă dosare, calculează salarii sau monitorizează instituții publice, fară legătură cu pandemia. Șeful instituției susține altceva.

Cătălin Văsii prefectul județului Brașov: „Au fost implicați încă de la început în activități care au inclus un mare factor de risc, intrând în contact cu foarte multe persoane. Au trecut prin două cicluri electorale, fapt care a presupus un volum suplimentar de muncă."

Citește și
Noul Guvern ar putea fi format de PNL, USR-PLUS şi UDMR. Ce ministere a cerut USR
Măsurile bugetare prin care Guvernul vrea să ţină sub control cheltuielile în 2021

La Galați și Botoșani, aceeași situație.

Teodora Diaconiță, purtător de cuvânt Prefectura Galați: „În acest moment, 39 de angajați din instituția Prefectului județului Galați încasează acest spor.”

Reporter: „Din câți salariați?”

Teodora Diaconiță: „Din 39."

Prefecții județelor Cluj și Argeș vin și ei cu explicații: salariile în instituție sunt mici, iar oamenii ar fi muncit din greu, chiar dacă nu în linia întâi. La Constanta, Prefectura a avut mult de lucru cu programul de tichete pentru masa caldă și organizarea alegerilor.

Silviu Coșa, prefectul județului Constanta: „Tot ceea ce a însemnat sarcină suplimentară a fost efectuat prin rotație, astfel încât toți angajații au fost angrenați în aceste activități."

Potrivit Institutului National de Statistică, salariul mediu net pe economie, în luna noiembrie 2020, a fost de 3.411 lei. În Sănătate și Asistență Socială, angajații au câștigat, în medie, 4.106 lei, iar în Administrație Publică, Apărare și Asigurări Sociale din sistemul public, 5.050 de lei.

În același timp, angajații de la Asistență Socială au avut contact direct cu persoane pozitive, fără ca cineva să-i premieze pentru riscurile pe care și le-au asumat. La Centrul pentru Vârstnici din Brașov, tot personalul s-a izolat la locul de muncă, atunci când mai mulți bătrâni s-au infectat.

Infirmieră: „A trebuit să lucrăm cu ei, iar testele care se luau în fiecare săptămână, așteptam două-trei zile până veneau rezultatele. Acela era cel mai mare stres, așteptând rezultatele. N-am avut niciun beneficiu. La început așa se spunea, că o să primim acești bani, dar au fost numai niste hârtii completate și atât."

Laura Bârcă, șefa Centrului pentru Persoane Vârstnice Brașov:„Până în acest moment nu am primit absolut niciun stimulent financiar."

La direcțiile de sănătate publică, unii dintre angajații care fac anchete epidemiologice, deservesc call-centerele și organizează vaccinarea n-au primit nici ei bani în plus.

Asistent medical: „O zi normală în primele 5-6 luni înseamnă un program de activitate de minimum 12 ore."

Andrea Neculau, director DSP Brașov: „Efortul pe care l-au făcut este de nemăsurat în acest moment. Oamenii aceștia nu au avut weekend-uri."

Nici măcar medicii nu au primit cu toții stimulentele de risc.

Nicolae Manea, președinte Sindicat SANITAS Constanța: „Nu au primit Serviciul de Primiri Urgente, nu au primit medicii rezidenți, Centrul de Sănătate Mintală, dar și alte servicii care sunt finanțate de către Ministerul Sănătății. Nemulțumirea este foarte mare."

Întrebat care au fost argumentele care au stat la baza acordării sporului în prefecturi, prim-ministrul Florin Cîțu a evitat un răspuns concret.

Florin Cîțu, prim-ministrul României: „Toate actele legislative care au fost aprobate și anul trecut, și care sunt în vigoare, vor fi analizate prin perspectiva spațiului bugetar de anul acesta. Veți vedea la buget care vor fi analizele."

În același timp, premierul atrage atenția că salariile bugetarilor s-au mărit anul trecut, în Romania, cu 8 la sută, iar în Europa cu doar 3 procente.

Citește și...
Salariile şi sporurile bugetarilor nu vor creşte în 2021. Ce se întâmplă cu salariul minim
Salariile şi sporurile bugetarilor nu vor creşte în 2021. Ce se întâmplă cu salariul minim

Salariile bugetarilor, inclusiv ale demnitarilor, vor fi plafonate în 2021, a decis Guvernul. 

Măsurile bugetare prin care Guvernul vrea să ţină sub control cheltuielile în 2021
Măsurile bugetare prin care Guvernul vrea să ţină sub control cheltuielile în 2021

La finalul unui an dificil marcat de o dublă criză- sanitară şi economică. Guvernul vine cu măsuri prin care încearcă, să ţină sub control cheltuielile în 2021.

Guvernul vrea să înghețe temporar salariile bugetarilor în 2021.
Guvernul vrea să înghețe temporar salariile bugetarilor în 2021. "Au apărut anomalii şi excepţii"

Premierul Florin Cîţu a confirmat luni seară că salariile din sectorul public vor fi plafonate, dar nu tăiate, în 2021, până când se ia o decizie privind legea salarizării.

Sporuri majorate la Consiliul Concurenței, acuză deputata USR Cristina Prună. În prezent ajung la 18.166 lei net pe lună
Sporuri majorate la Consiliul Concurenței, acuză deputata USR Cristina Prună. În prezent ajung la 18.166 lei net pe lună

Indemnizații majorate pentru personalul Consiliului Concurenței au fost votate în comisia pentru industrii, acuză deputatul USR Cristina Prună. Indemnizațiile ajung în prezent la 18.166 lei net, pe lună.

Recomandări
Se schimbă regulile pentru construcții. Unde și în ce condiții poți ridica un imobil fără autorizație
Se schimbă regulile pentru construcții. Unde și în ce condiții poți ridica un imobil fără autorizație

O autorizație de construcție trebuie eliberată în cel mult 65 de zile, iar în mediul rural unele case pot fi ridicate fără acest document. Sunt două dintre prevederile noului Cod al construcțiilor aprobat de Guvern.

 

Cătălin Predoiu: Știam că va fi o dezbatere extrem de sensibilă. Cum s-a ajuns la pragul de 9.000 de lei - INTERVIU
Cătălin Predoiu: Știam că va fi o dezbatere extrem de sensibilă. Cum s-a ajuns la pragul de 9.000 de lei - INTERVIU

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022.  

“Toată economia lumii se prăbușește. Vine cea mai mare recesiune din istorie”. Interviu cu Robert Kiyosaki
“Toată economia lumii se prăbușește. Vine cea mai mare recesiune din istorie”. Interviu cu Robert Kiyosaki

Economia lumii se prăbușește sub ochii noștri, sistemul bancar va intra în colaps, cel al pensiilor nu mai e sustenabil, iar toate acestea prevestesc cea mai gravă criză economică globală din istorie.