Scaderea TVA le-a adus o "surpriza" romanilor in nota de plata. Cu cat au scazut de fapt preturile in restaurante si cafenele
La 3 luni de la reducerea TVA cu 15 procente, preturile din meniurile restaurantelor, cantinelor si cafenelelor au scazut cu numai unu la suta. Cel putin asta reiese din datele Institutului National de Statistica.
De altfel, cei din federatia patronatelor din turism recunosc ca s-au grabit atunci cand au anuntat ca tarifele se vor schimba, desi in realitate au ramas cam aceleasi.
In cazul alimentelor, Taxa pe Valoare Adaugata a scazut de la 1 iunie de la 24 la 9%.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De atunci si pana la sfarsitul lui august, potrivit INS, mancarea din magazine s-a ieftinit cu 10 procente. In schimb, tarifele din restaurante, cafenele si cantine parca au inghetat.
“- Ati observat o reducere de preturi in meniurile restaurantelor?
- Nu mi-am dat seama, dar daca a fost nu a fost ceva sesizabil.”
Ce-i drept, o reducere de 10% la un meniu de 20 de lei inseamna doar 2 lei, iar pentru unii ar putea sa treaca neobservata.
Datele institutului national de statistica sunt la nivel national. Si teoretic ar trebui sa prezinte o medie a evolutiei preturile in zeci de mii de restaurante si cantine. Legea nu obliga restaurantele sa reduca preturile odata cu reducerea TVA-ului. Este decizia fiecarui patron ce face cu banii. Daca ii pastreaza sau ii va folosi pentru a reduce preturile.
Octav Doru, reprezentant lant de restaurante: “In lantul nostru preturile au scazut la produsele impactate, ca de exemplu meniurile de pranz cu 12%.”
Octav lucreaza pentru un mare lant de restaurante si reprezinta si o asociatie patronala din domeniu. Spune ca evolutia preturilor dupa reducerea TVA depinde de profilul fiecarui local dar si de cat alcool vinde, produs pentru care tva a ramas la 24%.
Octav Doru, secretar general HORA: “Puburile, restaurantele si cluburile care au un impact mai mare pe partea de alcool au avut un impact mai mic. vis-a-vis de cat ar trebui sa scada, nu am astfel de cifre, dar ar trebui sa fie intre 5 si 7%.”
In schimb, reprezentantii hotelierilor spun ca ei nu au facut modificari pentru ca lor le-au aparut alte cheltuieli.
Dragos Raducan, FPTR: “Cand s-a spus ca va scadea TVA-ul facusem calculul undeva la 10%. A fost o euforie din partea noastra. Trebuie sa recunosc ca la unele restaurante de hotel da, la unele restaurant nu. In zonele de interes turistic, la restaurantele de hotel tarifele au ramas aceleasi de anul trecut.”
Scaderea mica de preturi prezentata de INS ar putea fi explicata partial si de controalele fiscului. In primele 8 luni au fost verificare 3800 de cluburi si restaurante de aproape 5 ori mai multe ca anul trecut. Sumele declarate in acest domeniu au crescut cu 25% potrivit directiei antifrauda. Semn ca unii patroni s-au speriat si au trecut totul pe casa de marcat. Pentru acestia un TVA de 9% reprezinta un cost suplimentar, daca inainte TVA-ul pur si simplu nu exista.