Acord al partidelor pe Codul Fiscal. Dragnea: TVA de 20% in 2016, 19% din 2017. Ce se va intampla cu supraacciza pe carburant

27-08-2015 10:11

Puterea si opozitia au ajuns la un consens pe tema Codului Fiscal. TVA-ul va fi redus la 20, nu la 19%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, reducerea accizelor si eliminarea taxei pe stalp au fost amanate cu inca un an.

Deciziile au fost anunte de liderii principalelor partide politice, in urma unei intalniri la Palatul Parlamentului.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, dupa discutiile dintre liderii partidelor parlamentare, ca s-a stabilit ca modificarile operate in Codul Fiscal sa fie readoptate in forma initiala, dar unele masuri vor fi aplicate etapizat.

Potrivit lui Dragnea, TVA va fi redusa la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017. "Taxa pe stalp" va fi eliminata de la 1 ianuarie 2017, cu o exceptie, solicitata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si anume in cazul constructiilor speciale din agricultura, pentru care taxa va fi scoasa din 2016.

Totodata, s-a convenit ca supraacciza la carburanti sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2017, impozitele pe dividende sa fie reduse la 5% din 2017 si s-a cazut de acord asupra mentinerii unui deficit bugetar de sub 2%, a adaugat Dragnea.

"Modificarile la Codul fiscal vor fi adoptate in forma initiala care a fost adoptata in Parlament, dar unele masuri vor fi aplicate etapizat. TVA - va fi o reducere de pana la 20% cota de TVA incepand cu 1 ianuarie 2016 si 19% incepand cu 1 ianuarie 2017. Impozitul pe constructiile speciale, taxa pe stalp - va fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2017, cu o exceptie solicitata de ministrul Agriculturii referitoare la constructiile speciale din agricultura. Aceasta taxa va fi eliminata de la 1 ianuarie 2016. Supraacciza la carburanti va fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2017. Plafonarea contributiilor la asigurarile de sanatate va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2017, este vorba de plafonarea acestei contributii la cinci venituri medii brute pe economie. De asemenea, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% va fi operata incepand cu 1 ianuarie 2017", a explicat Dragnea, la finalul negocierilor.

Un alt aspect asupra caruia majoritatea si Opozitia au ajuns la un consens vizeaza angajamentul Executivului de a prezenta, pana la data de 15 noiembrie, proiectul bugetului de stat pe anul 2016.

"Am mai discutat, de asemenea, legea bugetului de stat pentru anul viitor si am convenit ca Guvernul sa prezinte proiectul de buget pana la 15 noiembrie. (...) Am urmarit, de asemenea, ca prin legea bugetului care va fi adoptata in aceasta toamna, precum si din prevederile din acest Cod fiscal sa ne incadram intr-un deficit sub 2%. Am convenit cu colegii din Opozitie ca si pe marginea legii bugetului de stat de anul viitor sa colaboram si sa lucram dupa acelasi model pe care l-am folosit pentru aceasta discutie legata de Codul fiscal", a mai spus liderul PSD.

Liviu Dragnea a aratat ca s-a convenit asupra faptului ca votul final pe proiectul Codului Fiscal sa se dea pana la finalul primei saptamani a sesiunii ordinare de toamna a Parlamentului "pentru a nu mai intarzia".

Totodata, acesta a tinut sa precizeze ca in urma dialogului purtat intre liderii partidelor parlamentare nu a fost incheiat un pact, deoarece s-a considerat ca nu este necesara semnarea unui document care sa certifice rezultatul negocierilor.

"Am convenit sa nu semnam acorduri. Nu este nevoie sa semnam documente. Suntem oameni responsabili, toate lucrurile le-am facut transparent. Acum avem declaratii publice. Nu este nevoie sa semnam documente prin care sa certificam ceea ce am vorbit. Garantia (ca un Guvern PNL va pastra prevederile convenite - n.r.) este asumarea responsabilitatii si seriozitate", a punctat acesta.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26