Care va fi pretul benzinei si motorinei dupa scaderea TVA de la 1 ianuarie. Romania, in topul "suferintei la pompa"

Ultima actualizare: 03-09-2015 07:17
pompe carburanti, benzinarie

Teoretic, ar trebui sa platim ceva mai putin pentru carburanti incepand de anul viitor – o ieftinire care s-ar putea reflecta in toate preturile. Cu cat mai putin, insa?

Initial, in prima varianta a Codului Fiscal, se vorbea despre reducerea, de la 1 ianuarie 2016, a TVA la 19% si despre eliminarea accizei suplimentare de 7 eurocenti pentru benzina si motorina. Ceea ce ar fi insemnat o ieftinire substantiala a carburantilor, cu aproximativ 42 de bani pe litru, la pompa.

Intre timp, Codul Fiscal a trecut insa prin diverse modificari si singura reducere de taxe care se va reflecta in pretul carburantilor va fi cea a TVA. De la 1 ianuarie, taxa pe valoare adaugata scade de la 24 la 20%, masura ce se aplica si la pompa. Supraacciza pe carburanti va fi eliminata abia din 2017.

Pentru a vedea cat ar putea costa litrul de benzina si motorina la acea data, dat fiind ca preturile variaza de la o statie de alimentare la alta, am luat in calcul preturile minime la carburanti de azi, 31 august, indicate de GazOnline.ro, site-ul recomandat de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania.

Astfel, daca azi cel mai mic pret pentru litrul de benzina 95 este de 4,88 lei in tara si 5 lei in Bucuresti, de la 1 ianuarie, dupa scaderea TVA, litrul de benzina ar putea ajunge la 4,72 lei in tara si 4,83 lei in Capitala.

La motorina, cel mai mic pret inregistrat azi este de 4,84 lei in tara si de 4,94 lei la statiile de carburanti din Bucuresti. Ceea ce inseamna ca incepand cu 1 ianuarie ati putea alimenta cu 4,68 lei in tara si cu 4,78 lei in Capitala.

In concluzie, la valorile actuale, reducerea TVA ar insemna o micsoare cu aproximativ 16 bani a pretului unui litru de benzina sau motorina. Asta, insa, presupunand ca nu vom asista la alte schimbari semnificative ale pretului carburantilor. La ora actuala, Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, raportat la puterea de cumparare, potrivit unui studiu realizat de Bloomberg in 61 de tari. Vezi cat de mare este „suferinta la pompa” a romanilor in acest infografic interactiv.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO