Rusia si China, pact pentru livrarea de gaze. UE cere continuarea livrarilor. Romania primeste asigurari de la americani
Gazprom a semnat cu grupul chinez de petrol si gaze CNPC un acord pentru livrarea de gaze in următorii 30 de ani, aflat in negocieri de mai bine de 10 ani. Valoarea livrarilor este evaluata de presa internationala la peste 400 miliarde de dolari.
Intelegerea intre cele doua companii de stat a fost semnat in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin si a liderului chinez Xi Jinping in cea de-a doua si ultima zi a vizitei lui Putin la Shanghai, potrivit Russia Today, citata de Mediafax.
Pretul pe care China il va plati pentru gazul din Rusia ramane un "secret comercial", potrivit directorului general al Gazprom, Aleksei Miller.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acordul pe termen lung prevede ca Gazprom sa inceapa sa livreze din 2018 Chinei cate 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioada de 30 de ani.
Intre timp, Uniunea Europeana i-a cerut presedintelui rus Vladimir Putin sa respecte "angajamentul" de a continua "livrarile" de gaze catre Europa, in timp ce Moscova ameninta sa intrerupa aprovizionarea Ucrainei la 3 iunie.
"Atat timp cat continua discutiile in trei", intre Rusia, Ucraina si UE, "livrarile de gaz nu trebuie intrerupte. Contez pe Federatia Rusa pentru a mentine acest angajament", i-a scris lui Putin presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Aflat in vizita in Romania, vicepresedintele american Joe Biden a reiterat intentia SUA de a ajuta tarile europene, inclusiv Romania, sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti.
"Securitatea si stabilitatea acestei regiuni depind de existenta mai multor furnizori si a mai multor moduri de transport al energiei. O aprovizionare mai stabila si mai sigura a Europei cu energie va echivala cu o lume si o economie mondiala mai stabile si mai sigure", a spus Biden pentru Mediafax.
Acesta se declara de acord cu vocile din Europa care sustin ca este timpul ca securitatea energetica sa devina urmatorul capitol al proiectului european de integrare si extindere a pietei care a inceput cu Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului. "Facut asa cum trebuie, acest lucru ar schimba situatia in Europa. Iar Statele Unite sunt pregatite sa continue sa ajute. De mult timp, SUA sustin eforturile din cadrul UE de a diversifica sursele energetice, de a crea piete de energie mai flexibile si de a spori eficienta energetica, astfel incat nicio tara sa nu poata folosi sursele de energie ca arme politice", a sustinut oficialul american.
Potrivit acestuia, Consiliul Energetic SUA-UE face eforturi pentru a le oferi consumatorilor europeni variante de diversificare a surselor energetice.
Totodata, Biden a subliniat ca SUA colaboreaza cu tari din Europa, precum Romania, "pentru a le spori productia interna de energie prin exploararea resurselor conventionale si neconventionale de gaze". "De asemenea, vom continua sa sustinem Romania, o tara mai putin dependenta de energia ruseasca, pentru ca ea sa joace un rol esential in integrarea si interconectarea surselor de energie europene", a spus Joe Biden.
Mai multe declaratii ale vicepresedintelui american Joe Biden pe aceasta tema - aici.