15% din actiunile Romgaz, vandute cu 390 milioane euro. Ce va face Guvernul cu acesti bani
Vanzarea a 15% din actiunile Romgaz pe Bursa de la Bucuresti si pe cea de la Londra, in acelasi timp, a fost considerata “un succes” de catre autoritati.
Ministrul pentru Energie, Constantin Nita, a declarat ca 100 de institutii, din cele 204 care au vrut sa cumpere titluri, au ramas pe dinafara in urma alocarii actiunilor.
La un pret de vanzare de 30 de lei pe actiune, statul a reusit sa privatizeze 15% din compania Romgaz pe Bursa de la Bucuresti si pe cea de la Londra. 36% din pachet va fi tranzactionat in capitala Marii Britanii, in timp ce majoritatea actiunilor vor putea fi “jucate” la BVB.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Investitorii mici si-au adjudecat un pachet de 8,6 milioane de actiuni, din totalul de 57,8 milioane puse in joc. Institutiile si-au inscris in dreptul lor restul de titluri. Pachetul de 15% merge astfel catre institutii din Marea Britanie (27,5%), Statele Unite (26,2%), Polonia (11,8%) si Romania (11,2%). Romgaz devine astfel cea mai “ravnita” companie romaneasca de stat, daca judecam dupa interesul aratat de investitori: cererea a fost de 4,5 ori mai mare decat oferta – ajungand la 1,7 miliarde de euro.
Dintre micii investitori, cea mai puternica este o persoana care a cumparat in valoare de 249 milioane lei, in timp ce “actionarul” cel mai slab are doar 100 de actiuni pe care a dat 300 de lei.
Potrivit Ministrului Constantin Nita, cele 390,9 milioane de euro obtinute vor merge la Fondul National pentru Dezvoltare si de acolo in buget, pentru acoperirea deficitului. Altfel spus Guvernul primeste o gura de oxigen pe final de an si face astfel rost de bani pentru a acoperi gaurile din vistierie.
Cu acesti bani s-ar putea construi 1000 de scoli sau 100 de kilometri de autostrada, ori un stadion si jumatate de tipul National Arena, insa ei nu vor fi folositi pentru investitii, ci doar pentru acoperirea datoriilor.
Tot astazi Constantin Nita a anuntat ca anul viitor statul va lista si Electrica, printr-o oferta pentru 51% din actiuni, dar si 10% din Hidroelectrica pe principiul listarii duale, o parte pe Bursa Bucuresti si cealalta la Londra.
Romgaz detine un fel de semi-monopol in Romania: isi imparte cu Petrom piata gazelor. Are 3.200 de sonde active care extrag combustibil din 150 de zacaminte. Inventarul arata ca Romgaz detine rezerve sigure de 62 de miliarde de metri cubi si probabile de peste 13 miliarde.
In ritmul actual de exploatare ele ajung pentru inca 20 de ani, insa pungi noi sunt descoperite an de an. Romania este a doua mare piata de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, iar pretul gazelor va fi in crestere.
Facturile se vor scumpi cu 160% pentru populatie pana in 2018, conform estimarilor din prospectul depus la Bursa.