Incepe listarea Romgaz, cea mai mare din istoria bursei romane. Statul vinde 15% din actiuni
Statul roman scoate la vanzare un pachet de 15% din actiunile Romgaz, companie care detine jumatate din rezervele de gazele ale Romaniei de 120 miliarde de metri cubi.
Astfel, conform Ziarului Financiar, romanii pot cumpara in oferta echivalentul a 7,5% din rezervele nationale de gaze in schimbul unei sume cuprinse intre 311 milioane de euro si 415 milioane de euro.
Pretul unei actiuni Romgaz este cuprins intre un minim de 24 lei si un maxim de 32 de lei, iar analistii se asteapta la un interes ridicat si la subscrieri importante din partea investitorilor locali si straini, pentru ca actiunile se vor vinde si la Londra.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Potrivit Mediafax, oferta incepe marti, 22 octombrie, si va dura opt zile lucratoare, pana pe 31 octombrie. Statul vrea sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmand sa fie vandute atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.
Operatiunea este incheiata cu succes daca sunt vandute minim 70% din actiunile vizate. In aceasta situatie, si daca actiunile vor fi vandute la pretul minim, de 24 lei/titlu, statul ar incasa intre 971,2 milioane lei (218,2 milioane euro).
O transa de 15% din actiuni va fi rezervata investitorilor mici, iar diferenta de 85% va fi alocata investitorilor institutionali. Ambele categorii de investitori pot plasa ordine de subscriere atat pentru actiuni, cat si pentru GDR-uri (certificate de depozit cu activ pe titlurile din oferta). GDR-urile vor fi listate la bursa de la Londra si confera investitorilor drepturi similare cu cele ale actiunilor.
Micii investitori vor beneficia de discounturi doar pentru primele 10.000 de actiuni subscrise, nu si pentru GDR-uri. Pentru ordinele plasate in prima saptamana discountul va fi de 5%, iar din a doua saptamana reducerea va fi de 3% fata de pretul final, care va fi stabilit in functie de subscrierile investitorilor institutionali.
Micii investitori vor putea subscrie la pretul maxim, respectiv, la 32 lei/actiune, iar investitorii institutionali vor putea plasa ordine oriunde in intervalul 24 - 32 lei/titlu.
Investitorii de retail pot subscrie minim 100 de actiuni sau 10.000 de GDR-uri (care au activ suport 10.000 de actiuni), in timp ce pentru investitorii institutionali nu este impusa o limita de subscriere.
Listarea Romgaz va fi prima in care o parte din actiuni va fi vanduta pe piete externe, prin intermediul certificatelor de depozit cu activ suport titlurile din oferta.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat, vineri, ca se asteapta la o suprasubscriere avand in vedere ca Romgaz este o companie buna, profitabila si "are viitor".
Raportat la pretul minim din oferta, de 24 lei/actiune, Romgaz este evaluata la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro), iar la pretul maxim, de 32 lei/actiune, la 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).
Pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, respectiv 85,1%, este detinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea. Daca statul va vinde pachetul vizat de actiuni, participatia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%, daca in timpul perioadei de stabilizare nu va fi cumparata nicio actiune sau GDR.
Romgaz a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de lei, in scadere de la aproape 2,2 miliarde de lei in perioada similara din 2012. in acelasi timp, profitul companiei a scazut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost intocmite conform standardelor internationale de contabilitate.