Afacerea Romgaz. Cat va incasa statul din cea mai mare vanzare la bursa din istoria Romaniei

×
Codul embed a fost copiat

Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz va incepe marti, o zi mai tarziu decat au anuntat vineri reprezentantii Departamentului pentru Energie.

UPDATE sambata, ora 18:00 Romgaz estimeaza investitii substantiale pentru a mentine in functiune termocentrala Iernut

Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias trebuie sa faca investitii "substantiale" pentru a mentine in functiune termocentrala de la Iernut, judetul Mures, iar pana in 2016 va trebui sa reduca puterea unitatii pentru a se conforma cerintelor de mediu, potrivit companiei.

Romgaz a preluat centrala Iernut in luna februarie a anului curent de la alta companie de stat, Electrocentrale Bucuresti, in contul unor datorii neonorate de 653 milioane de lei aferente gazului cumparat dar neplatit de la compania din Medias.

Prin aceasta tranzactie Romgaz a devenit a doua companie din Romania, dupa OMV Petrom, care beneficiaza de o hotarare de guvern ce permite producatorilor de gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii.

Citește și
Varujan Vosganian
DIICOT: Videanu si Vosganian numeau la Romgaz "marionete" controlabile in interesul lui Niculae
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Termocentrala Iernut are o capacitate instalata de 800 MW, dar pentru acest este estimata sa functineze cu doar 160 MW, potrivit prospectului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti impreuna cu anuntul privind o parte dintre caracteristicile ofertei, inclusiv intervalul de pret si perioada de derulare.

UPDATE sambata, ora 11:50 Oferta Romgaz incepe marti, cu o zi mai tarziu decat a anuntat Departamentul pentru Energie

Decizia a fost luata intrucat legislatia prevede o perioada de doua zile lucratoare intre aprobarea prospectului si lansarea operatiunii.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, au declarat vineri ca oferta de vanzare de la Romgaz ar putea incepe luni.

Prospectul ofertei a fost aprobat vineri noaptea de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar oferta va incepe marti.

Legislatia pietei de capital prevede ca pot fi facute contestatii in perioada de doua zile intre aprobarea prospectului si lansarea ofertei.

Astfel, oferta va incepe marti, 22 octombrie, si va dura opt zile lucratoare, pana pe 31 octombrie.

PLANUL CELEI MAI MARI VANZARI LA BURSA DIN ISTORIA ROMANIEI

Cea mai mare vanzare la bursa din istoria Romaniei - listarea companiei Romgaz - incepe luni si se incheie la sfarsitul lunii.

Guvernul a parafat vineri ultimele documente si spera sa incaseze pana la 400 de milioane de euro pentru un pachet de 15% din actiuni. 

Mult prea ieftin, sustin analistii, daca ne uitam ca in joc este cel mai mare producator de gaze naturale de la noi, care detine peste jumatate din rezervele si exploatarile de gaz ale tarii.

Pentru micii actionari Guvernul are o oferta.

"La investitorii mici vom acorda discounturi. Cei care vor investi pana la 10.000 de actiuni in prima saptamana vor primi discount de 5% si in a doua saptamana de 3%", spune Constantin Nita, ministrul pentru Energie.

O singura actiune va costa intre 24 si 32 lei. Din cele 57 de milioane de titluri scoase la bursa, 15% sunt destinate micilor investitori, iar restul bancilor sau altor companii si institutii.

Pentru prima data actiunile unei companii romanesti se vand in paralel si la bursa de la Bucuresti si la cea de la Londra. Explicatia este ca bursa noastra nu are destui bani ca sa faca fata unei listari de asemenea proportii.

Actiunile pot fi tranzactionate la cele 2 burse din noiembrie.

"In principiu, in jurul datei de 12 noiembrie, ne-am angajat sau ne-am asumat prin calendar ca GDR-urile la Londra si actiunile la Bucuresti sa fie tranzactionate, deci sa fie prima zi de tranzactionare", a declarat Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizare.

Insa pretul anuntat pare subevaluat pentru toti cei care asteapta compania de ani buni pe piata libera, sustin analistii.

"La fel ca si in cazul privatizarii Petrom, statul merge pe mana consultantului strain si vinde resursa cat se poate de ieftin. Ar fi de preferat ca un numar cat mai mare de romani sa subscrie pentru a profita de aceasta oportunitate", a declarat Andrei Chirileasa, editor Ziarul Financiar.

Romgaz detine un fel de semi-monopol in Romania: isi imparte cu Petrom piata gazelor.

Are 3.200 de sonde active care extrag combustibil din 150 de zacaminte. Inventarul arata ca Romgaz detine rezerve sigure de 62 de miliarde de metri cubi si probabile de peste 13 miliarde.

In ritmul actual de exploatare ele ajung pentru inca 20 de ani, insa pungi noi sunt descoperite an de an.

Romania este a doua mare piata de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, asa ca investitorii probabil se vor inghesui sa cumpere actiunile romanesti, mai ales ca pretul gazelor va fi in crestere pana in 2018.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Statul vrea sa obtina intre 311,7 mil. euro si 415,6 mil. euro pentru 15% din actiunile Romgaz
Statul vrea sa obtina intre 311,7 mil. euro si 415,6 mil. euro pentru 15% din actiunile Romgaz

Statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei si 1,85 miliarde lei, titlurile urmand sa fie vandute, de luni, atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.

DIICOT: Videanu si Vosganian numeau la Romgaz
DIICOT: Videanu si Vosganian numeau la Romgaz "marionete" controlabile in interesul lui Niculae

Fostii ministri Adriean Videanu si Varujan Vosganian au numit in AGA si CA ale companiei Romgaz persoane fara pregatire de specialitate pentru a-si putea impune cu usurinta deciziile prin care l-au sprijinit pe omul de afaceri Ioan Niculae, arata DIICOT.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.