Românii sunt printre cei mai harnici angajați din lume. Ce ascund însă cifrele


Ultimul update: Luni 22 Aprilie 2019 19:50
Data publicarii: Luni 22 Aprilie 2019 17:57
Categorie: Stiri Economice

Românii sunt printre cei mai harnici angajați din lume. România are cea mai mare creştere de productivitate din Europa și dintre țările dezvoltate ale lumii, potrivit Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Însă aceste date arată că după migrarea în masă a specialiștilor, tot ce producem se împarte la mai puțini angajați. Criza forței de muncă i-a făcut pe mulți patroni să găsească soluții să producă la fel de mult cu mai puțini oameni. Iar economiștii de la noi spun că mai avem mult până când să producem cât un neamț, englez sau francez.

România este vedeta clasamentului creşterii productivităţii între ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare. Indicatorul PIB pe oră are o explozie de peste 46% în 2018 faţă de anul 2010.

Deşi aparent stăm mult mai bine decât Irlanda, Letonia, Marea Britanie, Germania sau Franta - potrivit datelor Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, de fapt la noi creşterea pare mare pentru că am pornit de la foarte puţin, spun analiştii.

Horia Braun, economist şef al BCR: "E normal că creşterea productivităţii să fie mult mai mare în România decât în acele țări pentru că sunt două niveluri diferite de productivitate. Adică noi avem de recuperat faţă de Germania, Franţa, ţările dezvoltate, destul de mult. În ultimii 10 ani acest decalaj s-a redus destul de mult"

Analiştii World Economic Forum pun această creştere şi pe seama crizei de forță de muncă creată de milioanele de români care au plecat să lucreze în alte ţări. Deficitul de muncitori a forţat companiile să sporească productivitatea celor rămaşi.

Productivitatea înseamnă simplu eficiența angajaţilor - cât de mult produc, faţă de cât de mult plăteşte compania pentru ei.
 

Eficiența, erodată de creșterile bruște de salarii

 

Această eficienţă este erodată puternic de creşterile bruşte şi mari de salarii. În sectorul public, de exemplu, lefurile aproape s-au dublat, în timp ce la privat majorările au fost la jumătate.

Eurostat arată că salariile au crescut în România cu 45% mai mult decât productivitatea - cu alte cuvinte, faţă de cât putea economia să suporte. În Europa, media a fost de doar 7 procente.

Horia Braun, economist şef al BCR: "Creşterile de salarii de fapt s-au dus într-o mare parte într-o cerere de consum care a fost satisfăcută în marte parte din importuri.Trebuie să atragem investitorii străini ca să finanţăm acest deficit extern şi trebuie să avem nişte politici adecvate"

Prea mulţi bani în piaţa dintr-odată a generat un consum mai mare decât puteam produce, dar şi scumpiri. Inflaţia a fost de aproape 20% între 2010 şi 2018, potrivit Institutului de Statistică. Produsele nealimentare, majoritatea importate, au avut cele mai mari creşteri, urmate de servicii şi alimente.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Povestea celei mai mari plantaţii de trandafiri din ţară
Povestea celei mai mari plantaţii de trandafiri din ţară. Cât costă borcanul de dulceață
Prima victimă ”de calibru” a Brexit-ului. O mare companie britanică a intrat în insolvență
Ploile au provocat scăderi importante în vânzările restaurantelor şi cluburilor
Românii fac sport și cheltuie tot mai mulți bani pe echipamente. Cele mai îndrăgite sporturi
Start-Up Nation. Au promis locuri de muncă pentru a lua banii, dar acum nu găsesc angajați
Topul celor mai mari paradisuri fiscale din lume. Țările în care populația nu plătește taxe
imobiliare
Apartamentele cu întreținere aproape zero. ”Poți plăti creditul cu 10 ani mai devreme”
Noua eră a angajărilor. Amprenta digitală, mai importantă decât tradiționalul CV
Salarii mai mari în construcții, lucrări mai scumpe. Firmele au trimis notificări
Ne așteaptă cel puțin 1 an și jumătate de scumpiri. Cât ne costă celebra OUG 114
Leul pierde în fața principalelor valute. Ce spune Isărescu despre deprecierea monedei
BNR majorează prognoza de inflație la 4,2%. Explicațiile oferite de Mugur Isărescu