Romanii au prins gustul cumparaturilor online din China. Cat de mari sunt economiile si la ce trebuie sa fie atenti
Romanii au inceput sa prinda gustul cumparaturilor ieftine, de pe site-urile chinezesti. Principalul atu, ati ghicit, este pretul mult mai mic decat in magazinele online din Europa si America.
In plus, comerciantii chinezi expediaza comanda gratuit, indiferent de tara de unde sunt clientii. Exista insa si dezavantaje, sustin specialistii: calitatea produselor este uneori indoielnica.
"Am facut o economie, probabil mai bine de 300 de euro", spune Marius. Marius este incantat de ghidonul de carbon adus la jumatate de pret din China. Nu este singurul obiect pe care l-a cumparat de la mii de kilometri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Acela mare l-am luat din China. Este un vizor digital, vorbim de produse care au aceleasi caracteristici, dar in niciun caz nu sunt aceleasi branduri", a spus Marius Lazarescu, expert in comert online.
Site-urile din China catalogheaza produsele dupa calitatea lor. Cele apropiate de brand, de nivelul A, sunt de doua ori mai ieftine. Cele de calitate de nivel D costa si de zece ori mai putin. Preturile mici ascund riscuri mari.
"Ai comandat un produs de 60,70, 80 de dolari, nu o sa iti mai convina sa dai 50 de dolari sa il returnezi, asa ca o sa ramai cu el stricat", spune Radu Valceanu, expert in comertul online.
Procedura de cumparare este simpla. Dupa ce plasati comanda pe site, coletul este trimis chiar si gratuit, pe mare, din China. Va ajunge la oficiul postal in cel mult 2 luni. Daca este voluminos, pachetul trebuie ridicat de la Vama.
Specialistii ne sfatuiesc sa nu platim, direct, prin transfer bancar, ci sa folosim cardul. Astfel, banii raman blocati in cont pana in momentul in care primim coletul. Grija mare, nu confirmati primirea decat atunci cand ati verificat cu atentie produsul.
Masura de protectie l-a ajutat pe Marius cand chinezii i-au trimis un alt produs. "Am avut ocazia sa-i cer schimbarea, cand lucrurile au fost rezolvate furnizorul si-a primit banii", a mai spus Marius.
Nu uitati de impozite si taxe. Coletul este scutit de TVA doar daca valoarea sa nu depaseste 10 euro. Iar la tot ce costa peste 150 de euro se adauga si taxele vamale. Taxa difera in functie de calitatea si valoarea produsului.