România trece la statutul de Piață Emergentă, echivalentul aderării la UE

Romania

Piaţa de capital România este inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente începând din data de 21 septembrie 2020.

Momentul a fost marcat de Bursa de Valori Bucureşti luni, printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare la care au participat toţi partenerii BVB alături de care s-a putut realiza acest moment istoric, instituţii ale statului, autorităţi de reglementare şi parteneri instituţionali.

La eveniment va a fost prezent și premierul Ludovic Orban, care a declarat că trecerea României la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, însă a subliniat că această evoluţie este încă ''timidă''.

"Faptul că România, astăzi, trece la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, dar, din punctul meu de vedere, o evoluţie încă timidă şi din acest motiv intenţia noastră, ca şi Guvern, este aceea de a sprijini dezvoltarea în continuare a bursei, a pieţei de capital", a spus Orban, la evenimentul "România emergentă", organizat de Bursa de Valori Bucureşti.

El a indicat măsurile vizate privind dezvoltarea pieţei de capital: listarea de noi companii de stat la bursă, stimularea participării persoanelor fizice la piaţa de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail, lansarea de noi programe de emisiuni de titluri de stat prin intermediul bursei - precizând că deja au fost lansate astfel de emisiuni în valoare de 1 miliard de lei şi 168 de miliarde de euro -, încurajarea prin măsuri de stimulare de natură fiscală a companiilor private de a lista la bursă pentru diversificarea surselor de finanţare.

Citește și
Sediul central al Bancii Nationale a Romaniei
Raport BNR despre impactul pandemiei: investițiile străine s-au prăbușit cu 60%, datoria externă a crescut
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Premierul a mai anunţat că după alegerile parlamentare obiectivul este modificarea legii referitoare la piaţa bursieră.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020, potrivit Agerpres.

În luna aprilie a acestui an, FTSE Russell a confirmat că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de pieţe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020. Verificarea eligibilităţii pentru includerea în indici se bazează pe datele de tranzacţionare de la 30 iunie 2020. Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni. Măsurarea lichidităţii, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float.

Pe baza calculelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi a valorilor curente privind numărul de acţiuni considerate free float, la sfârşitul lunii martie 2020, două companii româneşti sunt pe cale să fie incluse în indicii de Piaţă Emergentă ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania (TLV) şi S.N. Nuclearelectrica (SNN).

Lucian Anghel, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti în septembrie 2019, afirma că promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană.

Decizia FTSE Russell de promovare a României la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră a fost luată după ce ţara s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

ARB: Reclasificarea pieţei de capital ar putea atrage noi investiţii la Bursă din partea fondurilor de investiţii

 

Reclasificarea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă secundară ar putea atrage noi investiţii la Bursa de Valori Bucureşti din partea fondurilor de investiţii specializate pe pieţele emergente, consideră reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

"Asociaţia Română a Băncilor salută implementarea deciziei FTSE Russell privind promovarea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă secundară (Secondary Emerging), începând cu data de 21 septembrie 2020, alături de includerea acţiunilor emise de către Banca Transilvania şi Societatea Naţională Nuclearelectrica în componenta indicilor FTSE Global Equities Index Series (GEIS). Asociaţia Română a Băncilor îşi va aduce în continuare contribuţia la dezvoltarea pieţei de capital româneşti şi are ca obiectiv strategic obţinerea statutului de piaţă emergentă full din partea instituţiilor de profil (FTSE Russell şi MSCI)", se arată într-un comunicat al ARB remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, decizia FTSE Russell vine ca urmare a procesului de evaluare formală care a inclus colectarea de informaţii din partea instituţiilor publice şi a Bursei de Valori Bucureşti, alături de calibrarea informaţiilor primite versus percepţia investitorilor instituţionali care deja tranzacţionează în piaţa locală.

"Reclasificarea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă secundară are loc la un an de la anunţul oficial al FTSE Russell din septembrie 2019 şi ar putea atrage noi investiţii la Bursa de Valori Bucureşti din partea fondurilor de investiţii specializate pe pieţele emergente. Decizia FTSE Russell vine ca urmare a procesului de evaluare formală care a inclus colectarea de informaţii din partea instituţiilor publice şi a Bursei de Valori Bucureşti, alături de calibrarea informaţiilor primite versus percepţia investitorilor instituţionali care deja tranzacţionează în piaţa locală. Eforturile depuse în ultimii ani de către autorităţile de reglementare alături de asociaţiile de profil, împreună cu membrii Asociaţiei Române a Băncilor şi Bursa de Valori Bucureşti au dus la o îmbunătăţire semnificativă a imaginii pieţei financiare din România", precizează ARB.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
În timp ce economia suferă, există un domeniu în care se lucrează fără întrerupere
În timp ce economia suferă, există un domeniu în care se lucrează fără întrerupere

În timp ce întreaga economie suferă din cauza crizei sanitare, pe șantiere se lucrează fără întrerupere. Potrivit Institutului de Statistică, în primele 7 luni - în România - s-a construit cu 18 % mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. 

Raport BNR despre impactul pandemiei: investițiile străine s-au prăbușit cu 60%, datoria externă a crescut
Raport BNR despre impactul pandemiei: investițiile străine s-au prăbușit cu 60%, datoria externă a crescut

BNR a prezentat situația economiei după primele 7 luni ale anului și felul în care a fost aceasta afectată de pandemie. Cel mai grav au fost lovite investițiile, care s-au prăbușit cu peste 60%.

Ce loc ocupă România în Indexul Complexității Economice al Universității Harvard
Ce loc ocupă România în Indexul Complexității Economice al Universității Harvard

Universitatea Harvard a întocmit un atlas al complexității economice iar România se află pe locul 25, înaintea unor țări precum Canada, Spania, Bulgaria sau Rusia.

PIB-ul României are cea mai mare scădere de la Revoluție încoace din cauza pandemiei
PIB-ul României are cea mai mare scădere de la Revoluție încoace din cauza pandemiei

Economia României a pierdut aproape 7 miliarde de euro în perioada mai -iunie, lunile cu cele mai dure restricții impuse de pandemie. Datele au fost publicate marți de Institutul Național de Statistică.

Recomandări
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus, miercuri, semnăturile şi dosarul de candidatură la Consiliul județean Prahova.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.