În timp ce economia suferă, există un domeniu în care se lucrează fără întrerupere
În timp ce întreaga economie suferă din cauza crizei sanitare, pe șantiere se lucrează fără întrerupere. Potrivit Institutului de Statistică, în primele 7 luni - în România - s-a construit cu 18 % mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Constructorii au avut și vremea de partea lor: o vara frumoasă, fără ploi.
În Brașov, la marginea orașului, într-un cartier rezidențial, un singur investitor a ridicat anul acesta 10 blocuri cu câte 8 și 12 etaje. Constructorii nu au oprit lucrările nici măcar în starea de urgență.
Mario Beckstein, manager de marketing: "Am putut să ținem ritmul nostru în construcții și până în dată de astăzi am livrat cam 340 de apartamente în 2020."
Potrivit Institutului Național de Statistică - anul acesta - constructorii au lucrat mai cu spor decât anul trecut. În primele 7 luni, volumul lucrărilor a fost cu 18 % mai mare decât în aceeași perioadă a lui 2019. Obligați să stea în casă, mulți români s-au apucat de renovări.
Firmele de construcții au făcut - în 2020 - cu aproape 50 % mai multe lucrări de repărții și întreținere decât anul trecut. În același timp, construcțiile noi au crescut cu peste 6 procente.
Sergiu Oneț are o firma de construcții în Sibiu, care face lucrări de renovare. Susține că, față de anul trecut, a avut cu 25 % mai mult de muncă. Pentru fiecare comandă a încasat între 2000 și 10.000 de lei, în funcție de mărime și de complexitate.
Sergiu Oneț: "S-au făcut și lucrări de reparații capitale, în care lumea a vrut să-și facă tot, renovări de fațadă, un gard cum e de exemplu aici, de refăcut, dar și mici amenajări interioare, zugrăvit, un parchet de schimbat."
Vasile Amariei, muncitor în construcții: ”Vremea a ținut cu noi, a fost foarte cald și am putut să lucrăm, nu ne-a încurcat."
Pe 15 martie, în ziua în care România intra în izolare, în Brașov s-a pornit construcția viitorului aeroport internațional din zonă, un proiect de 155 de milioane de lei la care firma de construcții a lucrat continuu în ultimele 6 luni. Acum, muncitorii fac acoperișul aerogării.
Ionuț Ioniță, manager de proiect: "A crescut văzând cu ochii, e un proiect care se realizează într-un ritm accelerat. Am avut o creștere a personalului de la 15-20 de muncitori în primele zile, până la un vârf de 220 de muncitori. Se știe că un loc de muncă în construcții atrage aproximativ 7 locuri de muncă pe orizontală în economie."
Construcțiile au tras după ele și alte domenii ale economii. Producătorii și furnizorii de materiale, magazinele de bricolaj și transportatorii au trecut mai ușor prin pandemie datorită șantierelor.
În ceea ce privește tipurile de construcții, cele inginerești au avut cel mai mare avant. Au fost urmate de clădirile rezidențiale și apoi de cele nerezidențiale.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, pandemie, santier, muncitori, constructii,
Dată publicare:
17-09-2020 17:48