PIB-ul României are cea mai mare scădere de la Revoluție încoace din cauza pandemiei
Economia României a pierdut aproape 7 miliarde de euro în perioada mai -iunie, lunile cu cele mai dure restricții impuse de pandemie. Datele au fost publicate marți de Institutul Național de Statistică.
Produsul Intern Brut a pierdut în aceeași perioadă peste 12 procente, cea mai mare scădere de la Revoluție încoace.
Totuși, ministrul Finanțelor și analiștii spun că între timp lucrurile au început să se îmbunătățească, iar premierul promite că nu va majora taxe și impozite ca să facă rost de bani la buget.
Aflăm în sfârșit ce sectoare au mers și care au suferit în prima jumătate a anului.
Industria a scăzut cu 14%, activitățile de recreere cu aproape 30% și cu 5 % consumul populației și industria horeca.
În schimb au mers foarte bine construcțiile, domeniul IT dar și sectorul public unde se regăsesc achizițiile de medicamente, dezinfectanți și alte echipamente pentru criza Covid.
Construcțiile sunt printre puținele domenii importante pe plus. În timpul crizei, șantierele nu au stat pe loc, au atenuat recesiunea.
Partea mai puțin bună este că multe din aceste investiții publice, cum sunt cele de pe centura Capitalei, ar fi trebuit să fie gata de ani buni, iar acum economia să fie ajutată de alte șantiere noi. Dar mai bine mai tărziu, decât niciodată.
Construcțiile conțin și partea de dezvoltare imobiliară, dar aceasta are o latură care, statistic ajută PIB-ul, dar și o latură mai puțin ortodoxă, potrivit specialiștilor.
Dragoș Cabat, analist financiar: ”În România există din păcate foarte multă corupție, iar printre cele mai simple modalități de a curăța, de a spăla acești bani obținuți din corupție sau diverse alte activități ilegale sunt investițiile în construcții și în sectorul imobiliar”.
Pierderile ar putea fi recuperate în 2022
Ministrul Finanțelor spune că în 2022 vom recupera pierderile din timpul crizei Covid.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: ”Nu s-a terminat, criza de sănătate continuă, criza economică continuă. Economia României va fi pe creștere anul viitor similar cu căderea de anul acesta. Vom încerca să fim pe plus, dacă în cel mai rău caz pe zero după 2 ani de zero”.
La nivel european, Spania, Franța și Italia au înregistrat scăderi și mai mari decât România. Iar Germania este oficial în recesiune.
Dragoș Cabat, analist financiar: ”Exporturile noastre depind în continuare de cererea de consum din Germania, Franța, Spania, Italia și de asemenea salariile românilor din străinătate depind de aceste economii, iar acolo lucrurile nu sunt tocmai extraordinare”.
Aceste sunt coordonatele după care se face bugetul pentru anul viitor.
Ludovic Orban, prim ministru: ”Nu avem intenția să modificăm sistemul fiscal. Nu vrem să creștem taxe, nu vrem să creștem impozite”.
Marele semn de întrebare este cât de mare va fi scăderea economiei în sectorul agricol.
La sfârșitul toamnei vom putea cuantifica efectele secetei din vară și vom ști dacă intrăm sau nu oficial în recesiune.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: agricultura, coronavirus, criza, pib, economie, scadere, industrie,
Dată publicare:
08-09-2020 18:36