Ce loc ocupă România în Indexul Complexității Economice al Universității Harvard

Ultima actualizare: 14-09-2020 12:12
romania economie
Shutterstock

Universitatea Harvard a întocmit un atlas al complexității economice iar România se află pe locul 25, înaintea unor țări precum Canada, Spania, Bulgaria sau Rusia.

Clasamentul este întocmit de economiștii reputatei universități nu neapărat pe criterii de performanță economică, ci are în vedere alte caracteristici. Potrivit Harvard Atlas of Economic Complexity, atlasul strânge date cu privire la 250 de țări și națiuni, și clasifică 20 de categorii de mărfuri și bunuri de consum, precum și cinci categorii de servicii. Toate datele combinate duc la analiza economică cu privire la acoperirea a 6.000 de produse, în întreaga lume.

Datele de lucru privind comerțul cu mărfuri provin din raportarea țărilor către Divizia Statistică a Națiunilor Unite (COMTRADE). Informațiile privind serviciile au fost luate din baza de date a Direcției Statisticilor Comerțului Fondului Monetar Internațional (FMI), prin intermediul indicatorilor de dezvoltare mondială, arată sursa citată.

România este pe locul 25 în Indicele complexității economice (ECI), arată Atlasul Harvard.

România este o țară cu venituri medii, și este pe locul 45 din 133 în lume în Privința Produsului Intern Brut.

La o populație de 19,5 milioane de locuitori, România are un PIB pe cap de locuitor de 12.306 USD Creșterea PIB pe cap de locuitor a fost în medie de 5,2% în ultimii cinci ani, peste media regională, arată sursa citată.

Proiecții de creștere economică constantă pentru România

Totuși, România se clasează pe locul 25, pe criteriul complexității economice din clasamentul ECI.

Față de acum zece ani, economia României a devenit mai complexă, urcând 5 poziții în clasamentul ECI.

România este mai diversă economic decât se preconiza pentru nivelul său de venituri, astfel că sunt prognoze că economia va crește moderat. Proiecțiile de creștere până în 2028 prevăd un plus anual de 3,0% în deceniul următor.

Considerată una din cele mai puternice țări din punct de vedere economic, SUA sunt doar pe locul 11 în Indexul Complexității Economice. Marea Britanie deține locul 13, Spania locul 32, Italia locul 14, Canada-locul 39 iar Rusia este situată de abia pe locul 64.

Cât privește vecinii României, Bulgaria ocupă locul 41, Republica Moldova locul 71, iar Ungaria, este, surprinzător, pe locul 9 la indexul complexității economice.

În top, Germania deține locul 4 iar Franța este situată pe locul 16.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO