Reforma se lasă așteptată la Fisc. În primele șase luni ANAF și-a depășit programul cu doar 0,6%. În iunie a fost pe minus
Datele pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde lei, reprezentând o creştere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult faţă de perioada similară din anul 2023, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe social media.
„Vin astăzi cu o veste bună: ANAF şi-a depăşit planul de colectare în primele şase luni din 2024. Avem un grad de realizare de 100,6% a programului de încasări venituri bugetare, respectiv un plus de 1,2 miliarde lei faţă de planul asumat la începutul anului”, afirmă ministrul. El precizează că datele pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde lei, creştere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult decât în perioada similară din anul 2023. În ceea ce priveşte încasarea TVA, se înregistrează un plus de 6,58 miliarde lei (creştere cu 15,6%)”, a scris Boloș pe pagina sa de facebook.
„În acest sens, nu pot fi negate progresele importante în atingerea planului nostru de colectare a veniturilor, și vreau să subliniez rolul pe care digitalizarea ANAF îl are în acest proces”, a adăugat el.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Declarația ministrului este contrazisă însă, cel puțin cu aplicabilitate pe primele cinci luni ale acestui an, chiar de instituția pe care o conduce.
În Execuția bugetară, document lunar făcut public de minister, aferentă primelor cinci luni ale acestui an la capitolul „Venituri suplimentare incasate din digitalizare” nu este trecută nicio cifră. Rândul este lăsat liber, necompletat, după cum puteți observa mai jos.
În postarea sa, ministrul nu face referire și la rezultatul sub așteptări din iunie, când ANAF, instituția aflată în coordonarea ministrului Finanțelor, a încasat cu 900 de milioane de lei sub programul asumat, respectiv a avut un grad de realizare a programului de 98% (cu două puncte procentuale sub țintă). Datele pe iunie au fost făcute publice de ANAF, la scurt timp după postarea ministrului.