Prețul lemnului ”a luat foc” în unele zone. Cât se cere pe un metru cub, în prag de iarnă
Iarnă bate la ușă, iar cei care au sobe cu lemne se uită înfrigurați la prețurile care ”au luat foc” în unele locuri. Un metru cub de lemne poate costă și 400 de lei la direcțiile silvice, în timp ce vânzătorii privați cer mai mult.
Cele mai căutate sunt lemnele de carpen și fag bine uscate. Primele încălzesc repede încăperea, celelalte păstrează mai bine căldura.
La Direcția Silvică din Iași, un metru cub de lemn de foc pleacă de la 155 de lei și poate ajunge la 420 de lei, în funcție de sortiment. Comercianții privați cer mai mult, dar aduc lemnele până la poarta casei.
Un bărbat din comună Barnova, Iași, a dat în aprilie 600 de lei pe o căruță cu lemn de carpen. Acum, aceeași cantitate se vinde și cu 1000 de lei.
Ioan Bolfa, purtător de cuvânt Direcția Silvică Iași: ”În general se caută lemnul cu putere calorică mai mare: carpen, fag, frasin și cantități mai mic de tei.”
Prețurile variază în funcție de specie și de căldura pe care o degajă lemnele când sunt puse pe foc. Cel mai mult costă fagul, stejarul, salcamul și carpenul: chiar și 420 - 450 de lei metrul cub.
Direcția Silvică Iași 150 lei/mc - 420 lei/mc
Direcția Silvică Olt 55.5 lei/mc - 450 lei/mc
Direcția Silvică Giurgiu 70 lei/mc - 290 lei/mc
Direcția Silvică Cluj 219 lei/mc
Direcția Silvică Arad 117 lei/mc - 265 lei/mc
Direcția Silvică Maramureș 71,4 lei/mc - 262 lei/mc
Direcția Silvică Constanța 100 lei/mc - 290 lei/mc
Direcția Silvică Brașov 130 lei/mc - 220 lei/mc
În Maramureș, mai bine de jumătate din populație cumpără lemne de foc de la Direcțiile Silvice. Pentru un metru ster, prețurile pleacă de la 130 de lei.
În orașul Calafat, cei aproape 20.000 de locuitori au fost debranșați de la sistemul centralizat de încălzire acum un deceniu. În fața blocurilor sunt grămezi de lemne tăiate, care vor încinge iarna aceasta sobele sau centrale termice. Datele oficiale arată că 85 % dintre gospodării se încălzesc cu lemne.