85% din gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu lemne. Cât plătesc românii

Ultima actualizare: 10-09-2019 19:45

Jumătate din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne și oamenii își fac deja provizii pentru iarnă.

Lemnul rămâne însă un combustibil scump: prețurile la producător sunt cu 50% mai mari decât acum 3 ani, chiar dacă silvicultorii reușesc să acopere necesarul populației.

În România, 85% din gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu lemne. Prin satele din Braşov oamenii au început deja să îşi cumpere lemne. Mulţi le iau fără factura de la diverşi furnizori, care le aduc la poartă cu căruţă.

Localnic: "S-a mărit preţul puţin cu 100 de lei la metru. Luam de la săteni, se ocupa cu lemn, vând puţin sub piaţă, de la ei luăm cu 800 de lei 4 metri, din magazin nu am luat niciodată pentru ca este foarte scump în magazin."

La Regia Pădurilor Kronstadt, cererile pentru lemn de foc curg încă din vară. Un metru costa între 150 şi 210 de lei, în funcţie de unde sunt luate de cumpărător. Cele mai ieftine se dau la marginea pădurii, iar cele mai scumpe se vând din depozit.

Criza de lemne prin care a trecut România în anii trecut a fost depăşită, susţin silvicultorii, care anunţa că au suficiente lemne de foc.

Consiliul Concurenţei a analizat piaţa lemnului de foc din 4 judeţe şi a ajuns la concluzia că preţul a crescut în perioada 2016-2018 cu peste 50%.

Problema este însă că ardem acest combustibil preţios în sobe vechi, care au un randament cuprins între 20 şi 40 la sută.

O femeie cheltuieşte peste 2000 de lei pe iarna, ca să încălzească o singură cameră.

Localnică "Lemnele tăiate le băgăm în sobă pe aici. Depinde câte lemne se bagă".

Cu aceeaşi cantitatea de lemne s-ar putea încălzi o casă întreagă dacă proprietarul ar folosi o centrală cu randament peste 90 la sută.

În urma analizei făcute, Consiliul Concurenţei a recomandat Guvernului să gândească un program prin care să-i ajute pe oameni să-şi înlocuiască sobele vechi cu unele mai eficiente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO