Efectul direct al burselor. Cea mai proasta zi din viata romanilor care s-au imprumutat in franci
Planeta intreaga sta ca pe ghimpi dupa ce bursele, care in mod normal nu-i intereseaza pe muritorii de rand, desi le influenteaza vietile, au luat-o razna in Statele Unite, Asia si Europa.
Raul are doua cauze. Pe de-o parte, America pare amenintata de o noua criza, pe de alta, Italia si Spania sunt foarte aproape sa o ia pe drumul Greciei. In aceste conditii, doar bursa de la New York a avut pierderi de 500 de miliarde de dolari intr-o singura zi. Adica de 3 ori PIB-ul Romaniei.
Cum nici noi nu suntem feriti, reculul s-a simtit si la Bucuresti. Piata a suferit cea mai mare pierdere din an, iar moneda pe care o cauta toti jucatorii si speculatorii, adica francul elvetian, se vinde cu 4 lei.
Este fara doar si poate cea mai proasta zi din vietile zecilor de mii de romani care atunci cand s-au imprumutat in franci elvetieni, au crezut ca fac o afacere care acum ii striveste.
Acum 3-4 ani cumparau cu 2 lei aceasta moneda exotica, astazi multi au fost in pragul unui atac de cord. Casele de schimb valutar au afisat un pret de vanzare de 4 lei pentru un franc. Doar au afisat, pentru ca de vandut mai putin.
Moneda elvetiana a urcat pana la cer in timp ce bursele lumii se prabuseau ca intr-o joc de domnio. Disperati, marii jucatori au cumparat valori sigure. Din punctul lor de vedere, acesta este francul.
Astfel, cotatiile au atins un nou record absolut, care a aruncat cursul oficial de la Bucuresti la 3 lei si 91 de bani pentru un franc, cu aproape 50 de bani peste nivelul de la inceputul anului.
In numai o luna, rata pentru o mie de franci a crescut cu 400 de lei fata de cea anterioara. Si nimeni nu mai indrazneste sa promita ca moneda nu va creste in continuare in ciuda interventiei de acum doua zile a Bancii Nationale a Elvetiei, care nu vrea ca francul sa ajunga egal cu euro si nici sa isi destabilizeze tara.
"In conditiile in care in zona euro instabilitatea continua si se accentueaza, e posibil ca francul elvetian sa devina din ce in ce mai puternic si sa tinda catre paritate", a explicat Lucian Anghel, economist sef BCR.
Si asta pentru ca toti se incapataneaza sa se refugieze in moneda elvetiana si nu in aur sau platina, de pilda.
Daca se implineste, totusi, cel mai negru scenariu foarte multi oameni vor atinge pragul deznadejdii. Pur si simplu, nu le va ajunge leafa ca sa isi plateasca datoria de la banca. Situatia arata rau si la Bursa de la Bucuresti, unde toti indicii au scazut cu peste 4 procente.
Cele mai lovite sunt companiile din sectorul energetic in urma caderii pretului international al petrolului.
Bursa de la Bucuresti a avut, vineri, cea mai severa scadere din regiune. Dupa prima parte a zilei in care se parea ca scaderile nu se mai opresc, bursa si-a mai temperat caderea in ultima ora a sedintei, dupa ce au fost publicate date pozitive despre piata muncii din SUA.
Cu toate acestea a avut cea mai abrupta scadere din ultimele 15 luni si atins nivelul minim din noiembrie anul trecut.Toti au vrut sa vanda, vineri, si asta a dus preturile foarte mult in jos. Valoarea actiunilor romanesti a scazut mult mai puternic decat cele de pe bursele europene. Specialistii spun ca si luni ne asteptam la aceeasi tendinta daca bursele internationale nu se vor redresa.