Cifrele optimiste privind somajul in SUA au salvat bursele de la cadere libera
Instabilitatea de la burse a continuat, chiar daca a fost un pic calmata dupa ce Washingtonul a anuntat cifre privind somajul mai optimiste decat prognozele.
In fata panicii de pe pietele financiare, liderii europeni s-au mobilizat ca sa stinga incendiul. Presedintele francez a avut convorbiri telefonice cu cancelarul german si premierul spaniol. Iar comisarul pentru economie, intors din vacanta, a anuntat ca specialistii lucreaza "zi si noapte" pentru ca Fondul de stabilitate al Zonei Euro, convenit la nivel politic in iulie, sa fie functional inca de luna aceasta.
Intr-o zi care si-a meritat tristul renume de "joia neagra", bursele au luat-o la vale pe cele doua maluri ale Atlanticului. La New York, principalul indice a pierdut 500 de puncte, chiar de ziua presedintelui Barack Obama.
"E o zicala veche pe Wall Stret care spune: "Atunci cand nu poti sa vinzi ce vrei, vinzi ce poti. La nevoie si lantisorul bunicii", a spus Art Cashin, broker in New York.
Insa cand investitorii ezita sa cumpere, actiunile tot scad. Astfel ca, vineri dimineata, principalele piete financiare europene au deschis tot pe minus.
Insa, dupa atatia nori negri de furtuna, a iesit, vineri dupa-amiaza, si o raza firava de soare. Statele Unite au anuntat crearea a 117.000 de locuri noi de munca.
Urmarea a fost o usoara scadere a nivelui somajului. Si, in sfarsit, putina liniste la burse.
Totusi, teama privind intrarea Americii in recesiune se risipeste foarte greu. Iar dincoace de ocean, Spania si Italia au anuntat cresteri economice anemice in trimestrul doi - 0,2% si, respectiv, 0,3%.
In plus: "SUA si Zona Euro au, in esenta, aceeasi problema acum. Exista o criza majora a datoriilor in cele doua regiuni si nu mai vorbim doar de Grecia si Portugalia", a spus Martin Hennecke, directorul Tyche Group. Ci de state mari ca Spania si Italia, aceasta din urma parand cea mai vulnerabila. "Obligatiunile Italiei cresc si aceasta tara e pur si simplu prea mare pentru a putea beneficia de un plan financiar de salvare", a adaugat Hennecke.
Oamenii cu bani se tem ca Roma nu are suficiente resurse ca sa-si plateasca datoria publica astronomica, de peste 2.000 de miliarde de euro. Iar FMI pur si simplu nu poate sprijini financiar o tara de marimea Italiei.
Autoritatile italiene sustin cu tarie ca variatiile de la bursa sunt "anormale". In consecinta, procurorii au deschis o ancheta asupra agentiilor de rating financiar Moody's si Standard & Poor's, confiscand documente din birourile locale ale acestora.
In fata urgentei maxime, liderii trailor europene au intrat in priza. Presedintele Frantei a vorbit la telefon cu premierul spaniol si cancelarul german. Iar comisarul european pentru afaceri economice, Oli Rehn, si-a intrerupt vacanta incercand sa dea si el mesaje linistitoare.
Inclusiv China si Japonia au facut un apel de urgenta la o cooperare internationala si mai stransa, dupa caderea pietelor bursiere. Ambii creditori ai Americii ar suferi pierderi economice uriase daca aceasta criza datoriilor ar "imbolnavi", prin contaminare, si Asia.