Legătura dintre obezitate și cancer. Un român din trei e supraponderal

06-02-2019 22:02


Societatea Americană de luptă împotriva Cancerului trage un semnal de alarmă: bolnavii de cancer sunt tot mai tineri.

În urma unor studii medicale, cercetătorii au stabilit că numărul cazurilor de cancer s-a dublat în cazul adulţilor tineri faţă de generaţiile precedente.

Şi asta pentru că 40% dintre diagnostice sunt puse tinerilor obezi. Medicii spun că stă în puterea noastră să prevenim acest lucru.

Numărul bolnavilor de cancer s-a dublat printre cei cu vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani, faţă de generaţiile precedente. Alarmant, susţine studiul condus de americani. Obezitatea are o mare contribuţie negativă.

Prof. Lucian Miron, medic primar oncolog, şeful clinicii de oncologie medicală de la IRO Iaşi: „Cancerele feminine aflate în legătură cu obezitatea sunt, în principal, cancerul mamar, al doilea cancerul uterin, de endometru, al treilea de vezică urinară, cancerele pancreatice, cancerele renale şi chiar cele hepatice datorate încărcării ficatului cu ţesut adipos.”

La nivel mondial, cazurile de obezitate aproape s-au triplat începând din 1975. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză. În ţara noastră, unul din trei oameni e supraponderal. Nu e de mirare că la ora prânzului, de exemplu, în zona de restaurante dintr-un mall din Constanța, majoritatea optează pentru fast-food.

Reporter: „Nu te-ai gândit să faci altă alegere?”
Tânăr: „Încă nu, că arăt bine."

Femeie: „Nu cred că dăunează atât de mult dacă mănânci odată, nu ştiu, la 2-3 luni aşa de gust, de poftă."

În acelaşi timp, într-o sală de fitness din Galaţi, câteva persoane luptă cu kilogramele. Printre ele, şi doamna Coca. Deşi nu arată, are 64 de ani. Avea 116 kg în urmă cu 4 ani când a venit prima oară aici.

Coca Bostan, 64 de ani: În primul rând, eu am hipertensiune şi, de când vin aici, nu am mai luat niciun fel de medicament."

Nutriţioniştii cred că avem nevoie de prevenţie şi de o educaţie precoce, pentru un stil de viaţă sănătos.

Dr. Magdalena Moroșanu, medic nutriţionist: „Ca să putem să facem o prevenţie a cancerului la persoana obeză, primul lucru şi cel mai simplu este să ne gândim să scădem în greutate. Sau, mai bine zis, să nu ne îngrăşăm."

Obezitatea se instalează din fazele copilăriei, aşa că părinţii trebuie să-şi înveţe copii să mănânce sănătos.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO