Patru milioane de romani au restante la banci. Cui mai acorda credite institutiile financiare
In lipsa de clienti cu un "cazier" curat, fara restante, bancherii incearca sa-i convinga acum pe romanii deja indatorati sa mai ia un credit.
Toti cei care s-au imprumutat deja au un scor secret la biroul de credite, in functie de care finantistii le mai acorda sau nu o sansa.
Cam 5 milioane de persoane ar putea sa incerce din nou. Toti romanii inregistrati in biroul de credite primesc un punctaj. Acesta creste daca nu ai restante sau valoarea lor este mica si scade daca valoarea restantelor este mare sau numarul intarzierilor creste de la o luna la alta.
Acest scor spune cine se califica pentru un nou imprumut si cat de mare va fi dobanda.
Punctajul porneste de la 0 si ajunge la 850. Insa nici cei mai bun platnici nu reusesc sa obtina mai mult de 800. Bancile care folosesc acest indicator spun ca ar fi dispuse sa ia in considerare pentru noi imprumuturi clientii cu un scor mai bun de 500-550.
In Biroul de credite apar 5 milioane de romani. Trei milioane nu au restante, iar doua milioane au intarzieri de maximum 60 de zile, potrivit bancherilor.
George Georgakopolous, vicepresedinte banca: ''Un client cu care are o restanta de 30 de zile, iar apoi si-a platit ratele la zi 6 - 9 - 12 luni, apoi poate lua un nou imprumut"
Conteaza insa foarte mult salariul. Radu are un venit de 1.600 de lei si nicio datorie. Vrea sa isi cumpere o casa, insa deocamdata ramane doar cu speranta.
Radu: "Rata este foarte mare, ajunge undeva la 1.000 de lei pe luna".
Potrivit analistilor, clientul perfect este femeie, are intre 30 si 40 de ani, este casatorita are copii, dar mai ales o experienta de peste 10 ani in campul muncii. Bancile tin cont si in ce domeniu activeaza potentialii clienti.