Piata auto din Romania a scazut la nivelul din 2000 cand salariul mediu era de 15 DOLARI


Ultimul update: Luni 22 Octombrie 2012 07:02
Data publicarii: Vineri 19 Octombrie 2012 20:15
Categorie: Stiri Economice

Dupa ani de criza, romanii nu mai au bani sa-si cumpere masini noi si nici n-au curaj sa ceara un credit auto. Pentru ca astazi lucreaza, dar nu stiu ce se va intampla maine.

Andreea Banica si-a cumparat prima masina chiar in anul 2000. A aleso masina la moda in acea perioada, un Daewoo Cielo, fabricat la Craiova, pentru care s-a imprumutat la prieteni.

" A fost prima mea masina a costat 3000 de dolari, aveam doar 2800 si a trebuit sa imprumut"

Acum insa a evoluat are in garaj 2 masini: un Smart si un Porsche Cayenne.

Si prezentatorul de la Serviciul Roman de Comedie a ales un Cielo ca prima sa masina, tot in anul 2000.

"Nu vad masina ca pe o fita, trebuie sa ma duca din locul A in locul B" crede Toni Grecu.

In anul 2000, cine voia o masina mai ieftina avea de ales intre Dacia Nova care costa 4000 de dolari sau vechea berlina care se vindea cu aproximativ 3000 de dolari. Daewoo Espero era deja un lux, la fel ca o masina de import.

Asta in conditiile in care salariul mediu in 2000 era de 15 dolari, ceea ce insemna ca pentru o Dacia Nova un sofer trebuia sa munceasca 12 ani. Acum insa, pentru cel mai ieftin Logan, care costa dublu fata de o Nova un roman ar trebui sa plateasca un an si jumatate.

Prezent astazi la deschiderea Salonului auto, premierul Victor Ponta a anuntat ca taxa auto se va transforma intr-una de poluare.

Ponta a spus ca intentioneaza sa reduca taxa auto, care sa fie platita in functie de cat polueaza masina si nu de capacitatea cilindrica sau vechime, asa cum se intampla acum.

Si programul Rabla - motorul care a impins piata auto in ultimii ani va fi modificat de anul viitor. Premierul spune ca va fi primit doar un voucher de 3800 de lei la cumpararea unei masini noi, si nu 3, cum sunt acceptate astazi.

Piata auto din Romania a avut cea mai mare scadere din tarile Uniunii Europene si potrivit estimarilor se va intoarce 12 ani inapoi. Anul acesta se vor vinde acelasi numar de masini ca in anul 2000. 

VIDEO PROTVPLUS.RO