Pariul câștigător al fermierilor care au dorit să-și mărească rapid recoltele
Fermierii care au dorit să-şi îmbunătăţească terenurile şi au pariat pe beneficiile compostului din resturi vegetale au avut numai de câştigat.
Oamenii şi-au mărit recoltele, au o producţie bogată şi se mândresc cu legumele gustoase şi de calitate bună.
Aurel Chifor locuieşte la câţiva kilometri de Oradea. În gospodăria sa a ridicat, acum câţiva ani un solar, iar pentru pământ a folosit îngrăşământ natural din resturi vegetale. Producţia a fost mereu bună, aşa că fermierul cultivă acum pe o suprafaţă de peste o mie de metri pătraţi.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Aurel Chifor: "Cam în fiecare an am reuşit să măresc producția cu 10-15%. La ora actuală recoltăm pe sezon, pe ciclu de cultură, în jur de 5 kg per plantă, în jur de 100 de tone pe hectar."
În Oradea există o staţie de compost, unde se adună şi se amestecă toate crengile, frunzele şi resturile vegetale din zonă. O tonă de îngrăşământ costă în jur de 150 de lei. Iar pentru un hectar de pământ se folosesc până la 10 tone.
Szentes Istvan, director tehnic al staţiei de compost: "Compostul este, practic, un îngrăşământ natural, este vorba despre un pământ stabilizat care este fertil şi produs 100% din deşeuri vegetale. Cerinţa pe piaţă a crescut, avem mai multe sortimente, producem şi pământ de flori."
Un sac de 40 de litri de compost pentru grădină costă 10 lei.