Profituri mari din culturi exotice. Cât se câștigă din 2 hectare de afine americane
Culturile exotice le aduc profituri substanţiale agricultorilor care au intuit potenţialul acestor afaceri. La peste 1.000 de metri altitudine, în Munţii Apuseni, un tânăr a investit într-o cultură de afin american şi iese pe piaţă cu fructe aromate.
Un kilogram costă 30 de lei, dublu faţă de acum câteva săptămâni, când era sezonul afinelor româneşti. Iar la Blaj, un inginer a mizat pe " fructul tinereţii veşnice" - goji, originar din Tibet, care se poate culege până la Crăciun.
În vârful muntelui, în localitatea Bucium Poieni, un tânăr care a muncit 5 ani în Italia a investit peste 25.000 de euro într-o cultură de afin american ce se întinde pe 2 hectare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bogan Petrașcu, investitor: ”Se coc în stare naturală, sunt mult mai aromate, mult mai gustoase şi reuşim să le valorificăm la un preţ mult mai bun pe piaţă. În septembrie, când le culegem, noi ajunge şi la 30 de lei kg, un profit foarte bun, un avantaj de partea noastră."
Din vârful muntelui, fructele iau drumul marilor magazine.
"Avem o producţie destul de bună, undeva la 1.500 de kilograme, având în vedere că este al doilea an de producţie. Urmează să crească anul viitor, sperăm undeva la 3.000-4.000 de kg şi o să tot crească până în al optulea, când o să ajungă la maturitate", spune fermierul.
În schimb, în Blaj, un inginer a pornit o afacere profitabilă cu goji, acum 5 ani de zile, cu 50 lei, pe care i-a investit în seminţe. Acum are peste 700 de plante.
"Voi avea de cules până toamna târziu, până în decembrie, până la Crăciun. Aici am fructe coapte, fructe verzi şi flori. O plantă poate ajunge la maturitate până la 3 kg", spune fermierul de ocazie.
Afacerea este profitabilă, iar costurile de întreţinere sunt mai mici, în comparaţie cu alte tipuri de culturi.
Ioan Florea, producător goji: "Anul acesta o să producă între 800 şi 900 de kg. Interesul a crescut tot mai mult, au început mulţi oameni să le cunoască."
Adi Copcea, nutriţionist: "Fructul de goji are proprietăţi atât antioxidante cât şi antiinflamatoare şi chiar anticanceroase. De asemenea, el protejează de razele ultraviolete. Din păcate, este şi un efect advers. Sucul de goji în cantităţi mari, conţine betaine, o substanţă care este periculoasă în timpul sarcinii."
Fructele de goji se folosesc în industria farmaceutică şi în alimentaţie.