Paradoxul actual al pieței imobiliare din România: Locuințele sunt tot mai scumpe, în timp ce în restul lumii se ieftinesc
Degeaba au crescut veniturile, pentru că locuințele continuă să se scumpească. Prețul mediu cerut la nivel național a crescut cu aproximativ 14%, iar în Cluj-Napoca metrul pătrat se apropie de 3.000 de euro, mult peste București.
La nivel mondial, lucrurile stau exact pe dos, mai ales în țările în care economia a stagnat.
Specialiștii din imobiliare spun că în România oferta de case noi este relativ redusă, iar cererea este încă mare. De aceea prețurile tot cresc. Cele mai scumpe locuințe sunt în continuare în Cluj-Napoca unde un metru pătrat util se apropie de 3.000 de euro.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Pe de altă parte, Brașovul, care a detronat Bucureștiul încă de la începutul anului, a trecut de 2.000 de euro pe metru pătrat util. În același top regăsim Timișoara, Constanța și Iași.
Daniel Crainic, director de marketing în domeniul imobiliar: „Lucrurile evoluează în mod diferit de la un oraș la altul și în acest moment am putea spune că cea mai mare presiune pe preț este în Brașov. Aici și constantăm o creștere de aproape 20%. Brașovul este la fel că Bucureștiul, este orașul în care autorizațiile de construcție au fost blocate deci criza ofertei este mai mare. Brașovul are o componentă aparte la fel că și Constanța. Evident că există o piață imobiliară locală care răspunde nevoii de locuire, în același timp este un magnet pentru investitori”.
Bulele imobiliare de pe glob, în scădere
În tot acest timp, potrivit unui studiu, la nivel global, în orașele considerate bule imobiliare prețurile au scăzut cu aproximativ 15%.
Sunt orașe care înregistrează scăderi de peste 10% cum ar fi Paris sau Hong Kong din cauza economiei în scădere.
Pe de altă parte, în Dubai, Miami și Tokyo au fost înregistrate creșteri în special datorită sectorului de lux. În Europa, Varșovia este în frunte și asta și pentru că guvernul oferă o dobândă ipotecară fixă de 2% pentru o perioadă de 10 ani persoanelor care au sub 45 de ani și își iau o casă.
Dragoș Cabat, analist economic: „Vorbim despre o creștere economică mai mare și a fost tot timpul mai mare decât în Europa de Vest, dar în condițiile în care în Europa de Vest acum avem stagnare sau chiar ușoară recesiune, în Europa de Est avem încă creștere economică și mai mult de atât avem investiții străine destul de multe și toate acestea determină o presiune pe cerere și faptul că oferta nu este încă suficient de mare, prețurile sunt în creștere”.
Totuși, apetitul românilor pentru cumpărarea unei locuințe a scăzut ușor în luna septembrie.