Proiect: Dezvoltatorii imobiliari nu pot solicita un avans mai mare de 10% la cumpărarea unui imobil
Un proiect PSD de lege prevede ca dezvoltatorii să nu poată solicita un avans mai mare de 10% la cumpărarea unui imobil. Propunerea vine pe fondul scandalului Nordis, în care soțul deputatei PSD Laura Vicol este acuzat de fraude imobiliare.
Mai mulţi parlamentari ai PSD au depus, miercuri, la Parlament, un proiect de modificare a legii privind calitatea în construcţii, care prevede că dezvoltatorul imobiliar poate solicita un avans de maximum 10% din preţul total al imobilului supus tranzacţiei la încheierea promisiunii de vânzare.
Demersul are loc după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat că legislaţia în materia dezvoltatorilor imobiliari urmează să fie modificată, astfel încât situaţii de genul celei în urma căreia deputatul social-democrat Laura Vicol şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor să fie, pe viitor, evitate.
Demisia acesteia a venit în urma unei anchete publicate de RECORDER şi intitulate ”Schema Nordis. Maşinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”. Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei despre care scriu jurnaliştii, este căsătorit cu Laura Vicol.
Totodată, PNL a cerut PSD să voteze proiectul liberalilor depus din 2019 pe această temă.
PNL acuză țepele din cazul Nordis, PSD cere brusc schimbarea legii
”Scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiţi reclamă ca au fost ţepuiţi, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal. Este vorba de o iniţiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat şi care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiţi decât cu avizul responsabilului tehnic al construcţiei”, a transmis miercuri PNL.
”Astăzi am luat legislaţia şi din Franţa, am luat şi legislaţia din Germania. În momentul acesta au făcut un grup de lucru la Parlament, făcut domnul Simonis şi o să venim, o să vină dânşii cu o propunere legislativă, ceea ce mi se pare foarte corect”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Proiectul iniţiat de 60 parlamentari de la PSD modifică articolul 22 din Legea nr. nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.
"La încheierea promisiunii de vânzare, dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din preţul total al imobilului supus tranzacţiei. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din preţul total al imobilului, în situaţia în care dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare, în vederea protejării investiţiei, cu una dintre societăţile de asigurare, în condiţiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, şi pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect", mai prevede actul normativ depus.
Avansurile cerute în prezent pun ”consumatorii într-o pozișie vulnerabilă”
Conform expunerii de motive, piaţa imobiliară din România este într-o continuă expansiune, fiind unul dintre motoarele creşterii economice, dar aceasta prezintă şi riscuri pentru cumpărători, în special în tranzacţiile privind imobile aflate în faza de construcţie.
"Practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanţii adecvate în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către dezvoltator. Această situaţie pune consumatorii într-o poziţie vulnerabilă, creând riscuri semnificative, în special în cazurile de insolvenţă a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului", arată iniţiatorii.
Aceştia menţionează că "iniţiativa legislativă urmăreşte să reducă aceste riscuri prin limitarea sumelor pe care cumpărătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecţie prin intermediul poliţelor de asigurare".
Potrivit acestora, adoptarea acestei iniţiative va aduce multiple beneficii atât pentru cumpărători, cât şi pentru piaţa imobiliară în ansamblu: protecţia cumpărătorilor, stabilitate şi încredere pe piaţa imobiliară, stimularea responsabilităţii dezvoltatorilor.
Proiectul urmează să fie dezbătut de Senat, apoi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Sursa: Agerpres, News.ro
Etichete: imobiliare, PSD, PNL, proiect de lege, 10%, cumparare, avans,
Dată publicare:
09-10-2024 16:37