La ce să fii atent când cumperi o locuință în fază de proiect. „E doar o poveste pe o hârtie”
Legile care reglementează piața imobiliară sunt în curs de schimbare, ca urmare a scandalului Nordis.
Până atunci, însă, cumpărătorii trebuie să fie atenți la multe aspecte atunci când aleg o locuință în faza de proiect, pentru că riscurile sunt mari.
Dragoș Cabat, analist economic, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani.
“Dacă nu-l cumpărăm în faza de construcție, ci în faza de proiect, atunci avem un prim semn de întrebare. Se vând puțin prea devreme locuințele la stadiul de proiect. Practic, cumperi un desen pe hârtie sau mai nou o machetă, dar foarte departe de construcția propriu-zisă.
Deci nu cumperi un bloc finalizat, nu cumperi nici măcar o casă la roșu, nu cumperi nici măcar o groapă și o fundație, ci cumperi doar o poveste pe o hârtie. Or, de la povestea pe hârtie până la realitate, de obicei înseamnă un drum lung și ca timp, și ca avize de construcție și finanțare, și operațional”, spune Cabat.
La ce să fim atenți înainte să plătim un avans
Dragoș Cabat: “Trebuie să ne uităm dacă există în primul rând avizele de construire, pentru că vedem mai ales în București, dar și în multe alte orașe, câte blocuri și câte vile, câte cartiere rezidențiale se construiesc fără avize sau pe terenuri care au fost obținute din diverse drepturi în litigiu.
Și după aceea, primăria sau diverse alte organisme ale statului contestă și se ajunge la procese, se ajunge ca oamenilor care au dat bani să li se ia casele sau să aibă probleme juridice. (…) Dar în general,omul obișnuit nu prea are el acces direct la aceste surse, și atunci trebuie să vorbești cu un notar sau cu un jurist ca să te ajute în sensul acesta.”
Pasul al doilea este să verificăm dacă există avizele de utilități luate și dacă există utilități în zona respectivă, a mai spus Dragoș Cabat. Apoi, e nevoie să ne îndreptăm atenție către dezvoltator.
“Trebuie să verificăm dezvoltatorul dacă a mai făcut proiecte finalizate, nu tot promisiuni pe care să fi încasat banii înainte, în măsura în care poți, sigur, să te duci măcar pe dinafară să vezi cum arată proiectele respective. Sigur poți să cauți pe Ministerul de Finanțe să vezi niște date despre dezvoltator. Sunt mult prea puține datele acelea, dar măcar să vezi că firma are un cod unic de înregistrare și să vezi din ce an, că dacă este o firmă înființată anul acesta sau anul trecut s-ar putea să fie o problema”, a adăgat Dragoș Cabat.
Mulți cumpărători se îndreaptă către apartamente nu pentru a locui, ci ca investiție. Puteți vedea în cadrul emisiunii și la ce trebuie să ne uităm când facem o astfel de investiție, ce riscuri există și la ce randamente ar trebui să ne așteptăm.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: imobiliare, lege, casă, proiect, locuinte, piata imobiliara,
Dată publicare:
11-10-2024 14:25