Schimbări pe piața imobiliară după investigația Recorder privind Nordis. Ce avansuri pot cere dezvoltatorii
Se vor face schimbări legislative pe piața imobiliară din România. Autoritățile vor să limiteze avansul dat garanție la cumpărarea unui apartament, când blocul NU este încă ridicat.
După modelul francez său german, viitorii proprietari vor putea acorda un avans mai mic, de aproximativ 10 la sută, din valoarea imobilului. Pentru moment, proiectul este depus în Parlament. Acesta vine în urma unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder care susțin că există indicii, că un dezvoltator imobiliar, ar fi vândut aceleași apartamente, mai multor oameni.
Potrivit proiectului de lege, la încheierea promisiunii de vânzare, dezvoltatorul poate cere un avans de cel mult 10% din prețul total al imobilului.
Avansul poate ajunge până la 40 la sută în cazul în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare. Iar banii pot fi virați doar într-un cont special și pot fi folosiți numai pentru dezvoltarea acelui proiect.
Marcel Ciolacu: „Am luat legislația și din Franța, am luat-o și din Germania, în momentul acesta au făcut un grup de lucru la Parlament. Cele sesizate trebuie să nu se mai întâmple și cel mai ușor modifice legea.”
Potrivit legislației franceze, pentru cumpărarea unei proprietăți în faza de proiect, avansul maxim permis este de 5% din prețul total pentru construcțiile care sunt terminate în mai puțin de un an. Dacă termenul este mai mare, avansul scade la 2%.
Mai mult, pentru a proteja investitorii, dar și pentru a le permite dezvoltatorilor acces la finanțare, se pot acorda plăți pe măsură ce construcția avansează.
Același avans de 5 la sută se acordă și în Belgia, unde antreprenorii sunt obligați să încheie o poliță de asigurare. Potrivit legii, asiguratorul este nevoit să termine construcția, în cazul în care antreprenorul a încetat, din diverse motive, lucrările.
În timp ce în Germania, dezvoltatorul poate cere 30 la sută din preț după ce a pregătit terenul pentru construcție. Restul de 70 la sută poate fi împărțit în maximum 6 tranșe suplimentare.
Andrei Stănilă, avocat: „Este necesar o completare a legii construcțiilor de a se stabili un anumit prag, în ideea de a le proteja și le garanta interesele din contractele pe care le semnează. De asemenea este foarte important ca promisiunile de vânzare cumpărare să fie notate în cartea funciară și să i se solicite notarului garantări că acel imobil nu poate fi vândut încă o dată către altă persoană.”
În paralel, și liberalii au depus un proiect similar care să reglementeze vânzările de imobile.
Modificările vin în urma investigației jurnaliștilor de la Recorder care susțin că există indicii că dezvoltatorul imobiliar Nordis ar fi vândut de mai multe ori aceleași apartamente unor clienți diferiți.
Mai exact, dezvoltatorul ar fi încheiat ante-contracte cu posibili cumpărători, ca mai apoi același apartamente să fie vândute printr-un contract de vânzare-cumpărare unor alte persoane.
În aceste zile, un complet de judecată de la Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în insolvență pentru una dintre firmele din cadrul grupului Nordis după ce un investitor a cerut să recupereze banii investiți în portofoliul dezvoltatorului. Decizia a fost contestată de Nordis.
Într-un răspuns de cinci pagini, dezvoltatorul consideră insolvența drept o perioadă de reorganizare și caută soluții pentru a redresa afacerea. În același timp, susține că nu a vândut aceeași proprietate de mai multe ori.
Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, iar soția acestuia este Laura Vicol parlamentar PSD.
Cazul Nordis este de un an în atenția autorităților. Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal pentru afacerea Nordis, iar procurorii investighează infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
10-10-2024 07:49