Optimism precaut pentru economia UE. BCE nu a mai crescut costul creditării și a dat în jos estimarea privind inflația
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi menţinerea nemodificată a dobânzilor, pentru a doua oară consecutiv, şi a redus estimările privind inflaţia, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.
Dobânda „cheie”, de politică monetară, a BCE este cea care „dă tonul” dobânzilor la euro în piață. Menținerea nivelului ei precum și reducerea estimării privind inflația are efectul de a aduce optimism pe piețele financiare: creditarea nu va fi mai scumpă, ci, dimpotrivă, BCE ar putea începe, la un moment dat, procesul de ieftinire a euro, prin scăderea dobânzii cheie iar inflația, care a afectat periculos de mult puterea de cumpărare a populației, deci cererea către producători, dă semne de scădere ritmică.
Anul acesta BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele surprinzătoare privind inflaţia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca urmare a decizie adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE.
"Ratele dobânzilor sunt la niveluri care, menţinute o perioadă suficient de îndelungată, vor avea o contribuţie substanţială la îndeplinirea ţintei de inflaţie", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări.
Joi, BCE a previzionat că rata inflaţiei în zona euro va scădea mai rapid decât estima în urmă cu trei luni, în timp ce perspectivele economice sunt mai nefavorabile decât înainte. Acum, instituţia cu sediul la Frankfurt prognozează o inflaţie de 5,4% în 2023, după ce în septembrie previziona un nivel de 5,6%.
Pentru 2024, BCE se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 2,7%, după ce în septembrie previziona un nivel de 3,2%. Prognoza pentru 2025 a fost menţinută la 2,1%, iar în 2026 este estimat un nivel de 1,9%, sub ţinta BCE pe termen mediu de 2%.
Conform previziunilor BCE, economia zonei euro va creşte anula acesta cu 0,6%, după ce în septembrie previziona un nivel de 0,7%, şi cu 0,8% în 2024, faţă de un avans de 1% prognozat anterior. În 2025 şi în 2026 este estimată o expansiune de 1,5%.
Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.
Sursa: Agerpres
Etichete: inflație, banca centrala europeana, dobânda cheie,
Dată publicare:
14-12-2023 16:47