O clădire uriaşă de 9 milioane de € stă închisă în Iași. "Mai e un pic şi cresc ciuperci"
Fie că sunt clădiri impunătoare, construite pentru târguri, adăposturi pentru copiii nevoiaşi ori centre de agrement, foarte multe astfel de construcţii, din întreaga ţară, sunt lăsate de izbelişte, chiar dacă au costat sute de milioane de euro.
Din lipsă de strategie şi de viziune, autorităţile locale le-au lăsat în paragină, iar acum stau să cadă. Practic, pentru că nişte funcţionari n-au ştiut sau nu au avut chef să le administreze, oamenii care ar trebui să le folosească se uita acum la nişte porţi închise.
În Iaşi, autorităţile au învestit, acum un deceniu, aproape 9 milioane de euro într-un Centru Expoziţional. Este al doilea ca mărime, din ţară, după Romexpo.
În mod normal într-un astfel de loc ar trebui să se organizeze târguri, expoziţii, conferinţe şi spectacole. Şi totuşi clădirea este ferecată iar singurii angajaţi sunt nişte paznici.
Deja sunt pereţi scorojiţi, au căzut bucăţi de tencuială iar pe alocuri a apărut rugina.
Romeo Vatră, consilier județean: "Este un eşec al administraţiei judeţene. Este ruşinos că banii europeni nu sunt fructificaţi şi se fac proiecte doar de dragul de a bifa că s-au adus bani europeni."
Dovezi că centrul a fost lăsat în paragină există încă din 2017. "Aici mai este un pic şi cresc ciuperci. Mucegai, ciupercuţe... mai e puţin şi cresc şi copăcei."
Tot în 2017, preşedintele Consiliului Judeţean promitea că va transforma clădirea într-un centru multifuncţional pentru domeniul IT.
Marcel Popa, președinte Consiliul Județean Iași: "Sus va trebui să recompartimentăm şi să regândim total toată zona."
Şi azi e la fel deşi are un potenţial uriaş.
Iulian Ursache, consultant agenție imobiliară: "Avem un deficit de spaţii de birouri în Iaşi. E o cerere în continuă creştere."
Centru social destinat copiilor nevoiaşi, abandonat în Făgăraș
O altă investiţie lăsată de izbelişte este în Făgăraş. Consiliul Judeţean Braşov a ridicat în 2010 un centru social destinat copiilor nevoiaşi din oraş. Apoi, n-a mai făcut nimic.
Localnic: "N-a funcţionat nimic, au făcut-o şi aşa au năpustit-o."
De patru ani, o parte din imobil este casa unei familii.
Reporter: Aveţi dreptul să locuiţi aici? Cine v-a lăsat?
Femeie: Domnul Grapă. Nu plătesc nimic, ce să plătesc, că aici nu e apă, nu e curent, nu e nimic.
Reporter: Păi eu văd că v-aţi legat la curent, aveţi aici un fir.
Femeie: Păi mi-a dat cineva...
Potrivit localnicilor, Sebastian Grapă, fost consilier judeţean, reţinut în 2017 pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu - este cel care ar administra imobilul.
Sebastian Grapă, fost senator: Nici nu ştiu despre ce centru social povestiţi dumneavoastră.
Reporter: Clădirea din cartierul Combinat, din Făgăraş.
Sebastian Grapă, fost senator: Habar n-am, citez, despre ce "centru social" vorbiţi?
Autorităţile locale nu îşi asumă administrarea clădirii, construită pe terenul primăriei.
Valentin Glonț, viceprimar Făgăraș: "Nu este finalizată, nu este în administrarea primăriei, ci este în administrarea Consiliului Judeţean Braşov."
Adrian Gabor, vicepreședinte Consiliul Județean Brașov: "Deci această clădire nu este a Consiliului Judeţean, nu este în administrarea actuală a Consiliului Judeţean."
Tot în Braşov, chiar la poalele Tâmpei este un centru de agrement, dotat cu piscina semiolimpică, săli de fitness, piste de bowling şi terenuri de sport. Din 2015 este închis pentru că spun responsabilii cheltuielile erau mult mai mari decât încasările.
Anul trecut, Consiliul Judeţean Braşov a dat o hotărâre prin care a decis că acest centru să intre în administrarea Bibiliotecii Judeţene. Este însă nevoie de alţi bani, pentru renovări.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, brasov, cladiri, abandon, investitii, fagaras, autoritati locale, distrugere,
Dată publicare:
08-05-2019 18:35