Noua regulă pe care trebuie să o respecte fermierii care primesc subvenții: „Este o măsură drastică”
Fermierii care abuzează de programul de lucru al angajaților ori nu sunt atenți la condițiile în care muncesc salariații vor rămâne, de la anul, fără subvenții.
Prevederea, adoptată deja de Parlamentul European, încearcă să pună capăt abuzurilor din fermele agricole. Sunt numeroase cazuri în care și români plecați peste graniță au fost exploatați.
Oficialii europeni au în vedere mai multe criterii după care vor evalua modul în care sunt tratați muncitorii din ferme.
Achim Irimescu, ministru plenipotențiar al Reprezentanței României în UE: „Opt ore pe zi, ce salariu primește, ce avantaje financiare primește, cum este tratat. Dacă un lucrător agricol, de exemplu, se plânge că a fost dezavantajat, se face o anchetă, și vin inspectorii de muncă în domeniu, constată dacă este adevărat sau nu, și atunci fermierul riscă să piardă o bună parte din subvențiile pe care le primește.”
Decizia vine după ce, în mai multe state ale Uniunii Europene, au fost semnalate abuzuri în fermele agricole. Și cazurile românilor plecați să muncească în Italia sau Germania, de pildă, au atras atenția autorităților.
Bogdan Chipurici, manager de politici și programe pentru agricultură: „Este o măsură drastică, care ar trebui să responsabilizeze, în primul rând, fermierii europeni care au angajați români. Discutăm despre condiții precare de lucru în vestul Europei pentru cetățenii români. Sperăm că această strategie să sprijine acei muncitori.”
Un român, de exemplu, a câștigat în această vară, în instanță, despăgubiri în valoare de 50.000 de euro de la fostul șef italian, după ce a demonstrat că a fost exploatat la fermă.
Bogdan Gheorghe, victimă: „Lucram de la ora 07:00 dimineața până la amiază, apoi de la 13:00 – că aveam pauză între 12:00 și 13:00 – de la 13:00 până la ora 19:00, iar pe timpul verii lucram chiar și până la ora 22:00. Singur cultivam cartofii, grâul, porumbul, aveam în grijă 50 de capre, 100 de vaci și un porc.”
Abuzurile din fermele românești
Abuzuri se întâmplă și în fermele din România. De cele mai multe ori, nu sunt respectate orele de lucru și pauzele de odihnă. Pentru astfel de situații, doar anul acesta, Inspecția Muncii a dat peste 700 de sancțiuni.
La fermele agricole, inspectorii au făcut peste 1000 de controale pe tema sănătății și securității în muncă. Pentru diverse nereguli, au dat aproape 1300 de amenzi.
Angajatorii și-au expus, de cele mai multe ori, muncitorii la riscuri chimice sau biologice, acolo unde se lucrează cu animale, iar, în unele cazuri, echipamentele de lucru îi puteau pune în pericol pe angajați.
Sunt și cazuri în care cei abuzați sunt cetățenii străini veniți să muncească în fermele de la noi.
Corina Constantin, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă: „Sesizările pe care le-am primit au fost legate de programul de lucru, condițiile de cazare. Cu această directivă, probabil se vor îngriji mai mult ca spațiul de cazare să fie amenajat în așa fel încât să aibă căldură pe timp de iarnă, apă curentă.”
Prevederile au fost adoptate de Parlamentul European și vor intra în vigoare în 2025.