DOCUMENT. Nu mai vor să acopere „gaura” bugetară. Impactul măsurilor prezentate de Guvern este de doar 631 de milioane de lei
Guvernul PSD-PNL nu se mai teme de „gaura” bugetară de 32 de miliarde de lei. Măsurile făcute publice au un impact de 16 miliarde de lei abia anul viitor. Pentru anul în curs suma este de doar 631,3 milioane de lei.
Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, a fost făcut public marţi dimineaţă.
Pe fondul încasărilor mult mai mici față de estimările pe care a fost fundamentat bugetul pe anul în curs, a creșterii economice în scădere (consumul populației a fost erodat masiv de inflația uriașă) dar și a diverselor creșteri neprevăzute de cheltuieli (bani mai mulți la Sănătate, Educație și în alte segmente din administrația publică) Guvernul anunță, deja de câteva luni, că există o gaură de 32 de miliarde de lei la buget. Iată că măsurile menite să reducă această gaură se referă, deja, la gaura de anul viitor.
Vă prezentăm, pe scurt, lista măsurilor:
Proiectul prevede: o simplificare a impozitului pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru instituţiile de credit, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii, reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului, limitează nivelul sporurilor.
DOCUMENTUL poate fi citit integral aici:
Astfel, pentru microîntreprinderi rămân cotele de impozitare de 1% și 3%, dar se elimină, față de proiectele apărute anterior în presă, prevederea că dacă o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 60.000 euro și o rată a rentabilității de peste 30%, ar trebui să treacă la impozit pe profit.
- impozit de 1% pentru micro cu afaceri până la 300.000 lei (60.000 euro)
- impozit 3% pentru micro cu afaceri între 300.000 lei (60.000 euro) și 2,5 milioane lei (500.000 euro).
Pentru cei care realizează venituri activităţi de creare de programe pentru calculator sau din construcţii vor fi restrânse facilităţile fiscale.
Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice. printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate
publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: impozite, guvern, masuri fiscale, afaceri, cifra de afaceri,
Dată publicare:
19-09-2023 08:50