Negocierile dintre Guvern si FMI si Comisia Europeana, pe ultima suta de metri. Guvernul vrea ca deficitul sa fie 2%

Ultima actualizare: 11-12-2014 07:15

Marti, cel mai probabil, negocierile cu FMI ar putea ajunge la final, a declarat marti premierul Victor Ponta. O noua runda de discutii, se pare si ultima, intre Guvern si delegatia FMI si a Comisiei Europene a avut loc luni, la Ministerul Finantelor.

Dupa aproape o saptamana de discutii zilnice, deseori pana dupa miezul noptii, cele doua parti nu au ajuns inca la un acord asupra deficitului bugetar de anul viitor, desi premierul Ponta se arata destul de sigur de reusita.

Victor Ponta, prim ministru: "In cursul zilei de astazi, maine cel tarziu, finalizam negocierile cu partenerii internationali, pe liniile principale pe care le-am anuntat si anume: un buget pe 2015, care sa prevada foarte clar ca nu se adauga niciun fel de taxa si impozit."

Negocierile au intrat in impas din cauza deficitului: in timp ce guvernul il vrea de cel putin doua procente, peste tinta convenita de 1,4 la suta, reprezentantii FMI si ai Comisiei cer, dimpotriva, un deficit de 0,9 la suta, mult sub tinta.

Victor Ponta, prim ministru: "Asa cum dansii negociaza o cifra mai mica si noi o cifra mai mare, dar, atata timp cat nu sunt incheiate negocierile, nu este normal sa va anunt absolut nimic."

Si reprezentantii mediului de afaceri s-au intalnit cu fiecare din cele doua tabere, dar raspunsurile au fost la fel de neclare.

Radu Florescu, reprezentant Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: "Azi dimineata am avut o discutie ampla si pozitiva la Guvern, aici la fel de buna cu cei de FMI."

Daniel Anghel, reprezentant Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: "Din perpectiva deficitului bugetar si a Legii bugetului, vreau sa va spun ca inca n-au ajuns la un numitor comun, deci discutiile continua."

Care va fi rezultatul discutiilor este insa greu de anticipat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO