De la 800 de lei, la 1900, pentru un debutant. Cu cat vrea ministrul Educatiei sa creasca lefurile profesorilor in doar 3 ani
Dupa majorarile de salarii cu 25 la suta, anuntate pentru medici si personalul din sistemul sanitar, Ministerul Educatiei cere lefuri mai mari si pentru profesori.
Salariile din invatamant ar urma sa creasca si cu 170 la suta in urmatorii 3 ani, daca va fi aprobat un proiect elaborat de minister si sindicatele din invatamant. Sindicalistii vor ca prima transa de 10 la suta sa fie aplicata din luna decembrie a acestui an.
In sistemul de stat din Romania sunt in prezent aproximativ 225 de mii de cadre didactice. Evident cele mai mici salarii le au debutanti, adica mai putin de 900 de lei pe luna. Abia in pragul pensionarii, adica dupa 40 de ani la catedra, un profesor ajunge sa incaseze 2000 de lei lunar.
Din aceasta cauza, ministerul educatiei cere majorari salariale pentru toate cadrele didactice. Intr-un proiect elaborat impreuna cu sindicatele din invatamant, se prevede dublarea sau chiar triplarea lefurilor.
''Avem nevoie de un nivel de salarizare mai atractiv prin care sa atragem dascali bine pregatiti. Cresteri salariale cuprinse intre 70% pentru debutanti si 177% pentru sefii de lucrari, lectorii universitari'', spune Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei.
Un profesor debutant cu studii superioare, care acum incaseaza, conform ministerului educatiei, 882 de lei, dupa 3 ani ar urma sa incaseze 1927 de lei, conform proiectului. In acelasi timp, un profesr cu gradul didactic 1 si peste 40 de ani vechime, care acum ia 2016 lei, ar trebui sa primeasca 3672 de lei lunar.
Si in invatamantul universitar: un asistent care acum are 1075 de lei, ar trebui sa incaseze 1927 de lei in 2018. Iar un profesor universitar cu experienta, aproape 7000 de lei, in loc de 3900 de lei.
In plus, profesorii vor beneficia si de sporuri marite, spun reprezentantii educatiei. 10 % va fi sporul de dirigentie, intre 5-20 % cel de mediu rural si 15 la suta sporul pentru invatamantul special.
Proiectul a fost trimis catre ministerul muncii, dar si guvernului pentru aprobare. Insa ministrul finantelor nu crede ca astfel de majorari vor fi posibile. Daca vor fi aprobate majorarile, salariile profesorilor vor creste treptat pana in 2018.