Lumea din spatele lui +25%. Un rezident castiga cat o femeie de serviciu, iar un medic traieste din garzi si dupa 30 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Majorarea de 25 la suta reprezinta putin din ce isi doreau medicii, dar orice ban in plus este binevenit. In spatele chirurgului, al rezidentului sau al asistentei care pune branula pacientului, se ascund oameni care au facturi de platit.

"Nu cerem decat sa traim decent", spun cei care lucreaza in spitale si care de multe ori, in ziua salariului, nu stiu cum sa-si imparta banii ca sa le ajunga pana luna viitoare. Fac ore suplimentare, garzi peste garzi, dar uneori nici macar acestea nu sunt de ajuns.

De ani de zile medicii se plang ca nu mai au din ce trai. Ca vor salarii mai mari pentru ca nu mai suporta sa fie umiliti de sistem, atunci cand primesc fluturasul de salariu. Astazi au aflat ca vor primi mai multi bani.

O zi normala in spitalul Municipal. Medicul Florin Chirculescu isi viziteaza pacientii, care nu trebuie sa stie ca doctorul care ii trateaza castiga la fel de mult cat un functionar de la ghiseu.

"30 de ani vechime, salariul meu de baza e de 2300-2400, obtin maximal 3500 de lei cand fac 7-8 garzi pe luna. In 30 de ani de practica medicala, cumulat, sunt aproape 7 ani de garzi", spune Dr. Florin Chirculescu, medic primar chirurgie toracica.

Citește și
medici salarii
Salariile angajatilor din Sanatate cresc cu 25%. Reactiile medicilor privind legalizarea "atentiilor" de la pacienti

Din aceasta cauza, multi doctori au parasit sistemul romanesc de sanatate.

"Eu nu pot fi salarizat in Romania ca in Marea Britanie. Acolo, echivalentul meu castiva 8-9 mii de lire sterline pe luna. Dar macar o pozitionare corecta in piramida salarizarii mi se pare strict necesara", mai spune Dr. Chirculescu.

Medicii rezidenti traiesc la limita supravietuirii. La Ortopedie - Traumatologie de exemplu, un medic rezident avea pentru inceput un salariu de o mie de lei, care crestea in fiecare an cu cate o suta de lei. In conditiile in care trebuie sa isi plateasca si chiria, facturile si sa manance, din acesti bani. Mihai este in anul doi de rezidentiat si castiga la fel ca o femeie de serviciu: 1100 de lei.

"De la 7 dimineata, pana maine dupa amiaza. Este modul prin care poti invata, facand garzi, ocupandu-te de pacientii de pe sectie", explica Mihai cat va lucra in garda.

"Garzile pe care le fac, le fac in regim de dublaj. Bineinteles, sunt neplatite. Un ritm de lucru alert, este un spital de urgenta, pot aparea in permanenta situatii neprevazute. Necesarul de benzina, facturile si alimente", spune si Andrei Dobrea, medic rezident anul 5.

Multi pacienti ii sustin pe medici si spun ca merita salarii decente, pentru tot ce fac.

"In primul rand ca sa isi dea tot interesul pt sanatatea pacientului. Daca el nu e remunerat, nu mai trage nici el ..."

Nici asistentele nu o duc mai bine. Dupa zece ani de munca, ele castiga aproximativ 1700 de lei. Iar o infirmiera, doar 900 de lei.

Citește și...
Dupa medici, sindicatele din invatamant cer majorarea salariilor si ameninta cu proteste.
Dupa medici, sindicatele din invatamant cer majorarea salariilor si ameninta cu proteste. "Anumite categorii sunt favorizate"

Imediat dupa anuntul premierului privind marirea salariilor in sistemul de sanatate, sindicalistii din educatie cer o masura similara si in cazul lor.

Salariile angajatilor din Sanatate cresc cu 25%. Reactiile medicilor privind legalizarea
Salariile angajatilor din Sanatate cresc cu 25%. Reactiile medicilor privind legalizarea "atentiilor" de la pacienti

Masura fara precedent, luata marti de Guvernul Romaniei: salariile angajatilor din Sanatate vor creste cu 25% de la 1 octombrie, inainte de a fi marite prin noua lege a salarizarii.

Recomandări
Bacalaureat 2023. Comunicat surprinzător al Ministerului Educației. În plină grevă generală, examenul va fi respectat
Bacalaureat 2023. Comunicat surprinzător al Ministerului Educației. În plină grevă generală, examenul va fi respectat

Cu profesorii de 5 zile în grevă generală și cu școlile închise, ministerul Educației a anunțat că va fi respectat calendarul examenului de bacalaureat.  

VIDEO-ul care arată că Ucraina va lansa marea ofensivă împotriva Rusiei: ”A venit timpul să luăm înapoi ceea ce e al nostru”
VIDEO-ul care arată că Ucraina va lansa marea ofensivă împotriva Rusiei: ”A venit timpul să luăm înapoi ceea ce e al nostru”

”A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”, a scris pe Telegram comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.  

Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România

Un clasament al Forțelor Militare din 2023, realizat de publicația online specializată Global Firepower, prezintă 145 de țări în ordinea puterii lor globale militare.