Salariile angajatilor din Sanatate cresc cu 25%. Reactiile medicilor privind legalizarea "atentiilor" de la pacienti

×
Codul embed a fost copiat

Masura fara precedent, luata marti de Guvernul Romaniei: salariile angajatilor din Sanatate vor creste cu 25% de la 1 octombrie, inainte de a fi marite prin noua lege a salarizarii.

Vorbim despre cea mai mare majorare pe care o primeste o categorie profesionala, in ultimii ani. In plus, premierul anunta un proiect de lege care ii va scapa pe medici de acuzatiile de coruptie, daca primesc atentii de la pacienti. Insa vor fi obligati sa nu conditioneze actul medical si sa declare toti banii la Fisc. Decizia are si un efect de domino. Sindicatele din Educatie cer si ele salarii mai mari pentru profesori.

In prezent, salariul mediu net din sistemul sanitar este de 1.500 de lei potrivit Institutului de Statistica. Majorarea cu 25% ar insemna un plus de 375 de lei lunar. Iar daca promisiunile Guvernului se vor adeveri, la inceputul lui 2017 salariul mediu in sanatate va fi de 3.000 de lei.

Sindicatele spera ca masura va incetini plecarea personalului medical in strainatate.

"Din pacate drama cea mai mare din punct de vedere al migratiei este la asistentul medical, unde sunt peste 28.000 de asistenti medicali formati de statul roman care au plecat in strainatate", arata Marius Seci, vicepresedinte SANITAS.

Citește și
medic
Inegalitate "made in Romania": un profesor sau un medic castiga de trei ori mai putin decat un politist la inceputul carierei

Odata ce salariile medicilor vor creste, si celelalte categorii profesionale vor face presiuni pentru lefuri mai mari.

"Asteptam cu nerabdare sa vedem cum Guvernul Romaniei, tot prin o ordonanta de urgenta, va decide cresterea salariilor si pentru personalul din invatamant cu data de 1 octombrie 2015. Eu sper ca nu vom fi nevoiti sa apelam la forme de protest", a declarat Marius Nistor, de la Federatia sindicatelor din Educatie.

"Noi solicitam acelasi lucru: sa ni se aplice o majorare a salariului cu 25%, incepand cu 1 octombrie 2015", a declarat la randul sau Dumitru Coarna, din Sindicatul politistilor.

Tot marti, Guvernul a luat pozitie si in scandalul atentiilor primite de medici, declansat dupa ce Curtea Suprema a decis ca si ei ar trebui sa se supuna legii functionarilor publici.

"Dreptul pacientului de a-si exprima recunostinta, daca tot stim ca exista, nu trebuie sa ne mai facem ca nu exista, sau ca nu stim. Adica dam ipocrizia la o parte, nu poate exista absolut nimic in secolul nostru fara sa existe chitanta. Si asta trebuie sa o inteleaga toata lumea", a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Premierul spune ca saptamana viitoare Guvernul va trimite in Parlament un proiect de lege prin care legalizeaza atentiile primite de medici si ii scapa de posibilele acuzatii de coruptie. Cu respectarea a 3 conditii: "sa nu fie conditionata de catre medic sau asistent, sa fie dupa incheierea actului medical, nu la inceput si sa fie declarate in asa fel incat sa fie fiscalizate", conform premierului Victor Ponta.

Apar insa alte intrebari la care oficialii nu au pentru moment raspunsuri.

Reporter: Multumirea catre medic dupa actul medical, in cazul in care nu este de exemplu de 1.000 de lei, ci e de un ceas, sau un tablou sau un robot de bucatarie, ea trebuie deasemenea declarata pentru a fi impozitata?
Nicolae Banicioiu: Vreau sa va spun ca toate aceste discutii vor primi normele de aplicare ale unei propuneri legislative.

Alianta Medicilor a reactionat printr-un mesaj pe Facebook, in care precizeaza: "Nu vrem legalizarea spagii! Vrem salarii decente si conditii optime sa putem oferi pacientilor un serviciu medical de calitate".

Mesajul integral al Aliantei Medicilor:

"Suntem pur si simplu scandalizati de desconsiderarea pe care Guvernul o arata nu doar fata de medici, dar si fata de pacienti prin incercarea de a legaliza spaga data doctorului. In nici o tara civilizata un pacient nu da o “atentie” medicului.

Am fost chiar de-a dreptul socati cand am auzit la televizor ca se va crea o lista de “norme” care, daca sunt respectate, va face ca mita data medicilor sa devina legala. Este inadmisibil ca intr-o Romanie moderna sa se mai vorbeasca despre un act medical in termeni de dare de mita, spaga sau plic, ori legalizarea acestor fapte.

Mai grav este ca sindicatele din domeniul medical, participante la “negocierile” cu Guvernul, au putut fi de acord cu propunerea halucinanta de legalizare a mitei. De partea cealalta, aceeasi reprezentanti sindicali declarau satisfacuti in fata camerelor de filmat ca au reusit sa obtine o marire de “25%” pentru toate persoanele ce lucreaza in domeniul sanitar.

Pozitia Aliantei Medicilor a fost clara de la inceput: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar in cadrul acestui proces de modernizare sa se rezolve si problema salarizarii. Bani exista, dar trebuie bine administrati. Din start am spus ca suntem impotriva legalizarii mitei, o actiune degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient.

Ce s-a intamplat astazi este o desconsiderare, de catre toti cei care au luat parte la acele “negocieri”, pentru tot ce inseamna act medical in Romania si drepturi ale pacientilor.

In consecinta, pregatim in aceast moment o reactie publica mai detaliata la cele prezentate de Guvern si sindicate azi.

Cei care ne citesc sunt de acord cu decizia de a legaliza "atentia" data de pacient medicului?

Dati share acestei postari impreuna cu un comentariu pe wall-ul propriu si s-ar putea sa va preluam comentariul intr-un comunicat. Dorim sa aflam pozitia nu doar a medicilor, ci si a pacientilor.

Trebuie sa terminam odata cu aceasta practica. Cu totii meritam un sistem de sanatate modern!"

Deciziile anuntate la Guvern vin dupa ce peste 20.000 de medici s-au mobilizat pe o retea de socializare si au amenintat cu greva. Protestul lor a pornit de la o decizie a Instantei Supreme. Judecatorii au decis ca medicii pot fi trasi la raspundere penala daca primesc bani de la pacienti. Ei au considerat ca potrivit Codului penal medicii ar trebui tratati ca functionari publici si implicit pot fi cercetati pentru luare de mita. Prevederile din Codul Penal se bat insa cap in cap cu legea pacientului, care le permite medicilor sa primeasca bani sau bunuri de la pacienti in semn de multumire.

Desfasurarea evenimentelor de marti:

UPDATE 16:00 Premierul Victor Ponta a iesit la declaratii.

Sinteza declaratiilor prim-ministrului:

- de la 1 octombrie, in baza economiilor facute dupa introducerea cardului de sanatate, se poate aplica o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Este vorba de aproape 200.000 de persoane. Impactul bugetar anual este in jur de 1,7 miliarde lei, pentru anul acesta resursele exista, dar e nevoie de o rectificare bugetara. Se va creste cu 25% anual pana cand se va ajunge la o dublare a salariilor in sistemul sanitar

- medicii nu mai sunt functionari prin ordonanta de Guvern 2/2014, care a fost aprobata de Parlament. Am discutat cu Ministrul Justitie, care va veni saptamana viitoare cu un proiect de lege pe acest subiect. Sumele primite de la pacienti vor fi legale, dar trebuie sa nu fie conditionate, sa se dea dupa actul medical si sa fie declarate.

Declaratiile ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu:

- aceasta discutie trebuie sustinuta de toate fortele politice

- aceste lucruri au fost posibile dupa implementarea cardului de sanatate, care trebuie sa ramana obligatoriu

- purtam aceste discutii de 2 luni de zile, s-a si prezentat public un draft al legii de salarizare

- se va reface infrastructura spitaliceasca

- sa nu ne mai facem ca nu exista dreptul pacientului de a-si arata recunostinta

- nu mai poate sa existe nimic in secolul nostru fara chitanta

- orizontul de timp pentru dublarea salariilor este inceputul lui 2017

- e esential ca toti actorii politici sa sustina acest demers

- e foarte important sa ne pastram medicii in Romania

UPDATE 14:00 Dupa intalnirea de la Guvern, ministrul Sanatatii discuta cu sindicatele din sistemul sanitar. Se ia in considerare varianta unei cresteri cu 25% a salariilor in acest sector. Premierul Ponta ar putea face o declaratie despre majorare in aceasta dupa-amiaza.

La intalnire, premierul i-a convocat pe ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, cel al Muncii, Rovana Plumb, si pe seful Finantelor, Eugen Teodorovici. Motivul este greva generala cu care medicii ameninta, dupa ce Curtea Suprema de Justitie a stabilit clar ca doctorii nu au voie sa primeasca nici un fel de atentie de la pacientii pe care i-au tratat.

Un grup creat pe Facebook, denumit "Medici gata de greva generala" a adunat mii de membri in cateva zile. Doctorii spun clar ca nu vor spaga, ci salarii decente, program si conditii de lucru normale. Iar una dintre metodele pe care le-au luat in considerare pentru a convinge Guvernul sa le satisfaca cerintele este demisia in bloc.

Pe 15 august, ministrul Sanatatii anunta pe Facebook: „Ma voi intalni saptamana viitoare cu reprezentantii sindicatelor din sanatate si ai medicilor, dar si cu premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si sunt convins ca vom gasi solutii pentru majorarea veniturilor medicilor!”.

Luni, 17 august au avut loc discutii la Ministerul Sanatatii intre ministrul Nicolae Banicioiu si reprezentanti ai sindicatelor din sistemul sanitar. S-a discutat despre posibile majorari de salarii care ar urma sa intre in vigoare in toamna, dar la discutie nu au participat si reprezentanti ai Finantelor, de care depinde alocarea fondurilor pentru aceste mariri. In discutie a aparut si Codul Fiscal, de adoptare caruia ar fi conditionata cresterea salariilor doctorilor. Sindicatele cer marirea tuturor lefurilor din sanatate cu 15-20% din octombrie sau decembrie. In acest moment salariul mediu net in sistemul de sanatate este de 1500 de lei, cu 300 de lei sub media nationala.

Nu toti medicii au fost de acord sa participe la aceste discutii. "Alianta Medicilor pentru modernizarea in sanatate", un grup creat pe Facebook, sustine ca a fost contactat de oficiali, dar ca acestia nu au comunicat o agenda clara, astfel incat invitatia a fost declinata.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Un nou moment de revolta al medicilor in lupta cu statutul de functionar public. Saptamana a inceput cu un curs anti-coruptie
Un nou moment de revolta al medicilor in lupta cu statutul de functionar public. Saptamana a inceput cu un curs anti-coruptie

Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie i-au invatat luni pe medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta din Galati cum sa fie incoruptibili: sa primeasca de la bolnavi doar un zambet de multumire, dupa tratament.
 

Inegalitate
Inegalitate "made in Romania": un profesor sau un medic castiga de trei ori mai putin decat un politist la inceputul carierei

Un profesor debutant si un medic rezident primesc un salariu de circa 1.000 de lei net pe luna dupa finalizarea studiilor, in timp ce cele mai mici salarii ale ofiterilor din cadrul Politiei sau Jandarmeriei sunt de 2 - 3 ori mai mari, potrivit ZF.

Medicii din Romania ameninta cu greva generala. Ce promisiune le-a facut ministrul Sanatatii
Medicii din Romania ameninta cu greva generala. Ce promisiune le-a facut ministrul Sanatatii

Ministrul Nicolae Banicioiu anunta ca, saptamana viitoare, se va intalni cu reprezentantii sindicatelor din sanatate si ai medicilor, dar si cu premierul si ministrul de Finante, pentru a gasi solutii de majorare a veniturilor medicilor.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.