Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"

×
Codul embed a fost copiat

2019 a venit cu veşti proaste pentru economie, dar şi pentru mii de angajaţi. Mai multe companii multinaţionale care activau în vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România, drept urmare cei care lucrau acolo trebuie să îşi caute de lucru. 

Reprezentanţii firmelor dau vina pe fluctuaţia forţei de muncă, modificările legislative, dar şi pe costurile cu utilităţile şi salariile care, potrivit lor, au crescut alarmant.

Compania elveţiană Rieker, care are o fabrică de pantofi în Lugoj, este ultima pe lista celor care au anunţat că pleacă din România. Aici aveau de lucru aproape 700 de oameni, majoritatea din satele învecinate.

Reprezentanţii companiei au motivat plecarea din Lugoj prin lipsa forţei de muncă, dar şi prin costurile ridicate cu transportul angajaţilor din localităţile limitrofe. De altfel, în ultimele trei luni au înregistrat o creştere cu 35% a cheltuielilor cu utilităţile.

Reprezentanţii fabricii spun că fluctuaţia forţei de muncă şi cheltuielile cu salariile au determinat un recul al afacerii.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Comunicat de presă Rieker: "Piaţa muncii este extrem de dinamică şi de competitivă în judeţul Timiş (...) ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forţa de muncă, pe fondul unei lupte acerbe pentru atragerea angajaţilor (...) Rezultă o fluctuație foarte mare(...) circa 40% din angajați fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calității produselor. Productivitatea muncii, de asemenea, este în scădere."

De pierdut are cel mai mult comunitatea locală.

Cristian Gălescu, viceprimar Lugoj: "Bugetul primăriei va fi afectat pentru că ei erau un contribuabil care plăteau taxe şi impozite în fiecare an, erau un contribuabil serios."

În Lugoj, rata şomajului este relativ mică, de 0.6%, aşa că angajaţii rămaşi fără serviciu se vor reorienta către celelalte fabrici din oraş.

În urmă cu o lună, şi compania Nestle a anunţat că pleacă din Timişoara unde are o fabrică. În urma rămân 400 de şomeri.

Comunicat de presă Nestle: "Explorăm toate căile posibile, de la asistență în găsirea de noi locuri de muncă sau în dobândirea abilitaţilor necesare în procesul de reangajare şi până la organizarea unor târguri de locuri de muncă în incinta fabricii. Angajaţii care vor fi disponibilizaţi vor beneficia de salarii compensatorii în funcţie de vechimea lor în companie."

Pavel Kasai, inspector-șef ITM Timiş: "Am pus această întrebare firească. De ce sunt disponibilizaţi aceşti oameni? Răspunsul a fost următorul: costurile de producţie au crescut foarte mult ceea ce nu le permite, nu se încadrează în nişte costuri de producţie. Ei sunt într-o reorganizare, nu se ştie ce vor face în continuare."

Şi în Curtici, judeţul Arad, o companie cu 1.000 de angajaţi, care confecţionează haine pentru branduri de renume, a decis să îşi închidă activitatea.

Ioan Ban, primarul oraşului Curtici: "Pentru bugetul oraşului Curtici plecarea acestei societăţi şi nu numai a acestei societăţi este o lovitură foarte grea. Şi sunt zvonuri că până la sfârşitul anului să mai pierdem câteva sute de angajaţi din cauza închiderii altei societăţi."

Specialiştii din mediul economic atrag atenţia că aceste plecări vor avea un impact uriaş asupra bugetului fiecărei comunităţi.

Dacian Palladi, consultant economic: "Undeva, ceva scârţâie. Un motiv ar fi, spre exemplu, nivelul forţei de muncă, salarizarea forţei de muncă, modificările fiscale care au făcut ca aceasta să fie din ce în ce mai costisitoare şi, probabil, nepotrivită, deja. Întrebarea este: suntem noi plasaţi inteligent în competitivitatea regională, naţională şi internaţională? "

La sfârşitul anului trecut, rata şomajului în România a fost de 3.8%.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
România trece la salariul minim european. Ciolacu susține că nu mai există obstacole pentru adoptarea majorării în 2025
România trece la salariul minim european. Ciolacu susține că nu mai există obstacole pentru adoptarea majorării în 2025

Marcel Ciolacu a declarat după ce legea privind introducerea salarului minim european a fost promulgată, că poate face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie.

Noi date de la Institutul Naţional de Statistică. Economia României a stagnat în trimestrul trei al anului 2024
Noi date de la Institutul Naţional de Statistică. Economia României a stagnat în trimestrul trei al anului 2024

Produsul intern brut nu s-a modificat în trimestrul trei al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, pe serie ajustată sezonier, în timp ce, faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, PIB a scăzut cu 0,2%.

Capitalizarea de piaţă a criptomonedelor a explodat și atinge maximul istoric. Bitcoin a atins 93.480 de dolari
Capitalizarea de piaţă a criptomonedelor a explodat și atinge maximul istoric. Bitcoin a atins 93.480 de dolari

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump, transmite Reuters.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.