Magistrații și parlamentarii, supărați că li s-au tăiat pensiile speciale. Câți bani vor pierde
Un prim efect al votului pentru eliminarea pensiilor speciale este că instanțele și parchetele din țară funcționează la cota de avarie. Magistrații și grefierii protestează, nemulțumiți că ar putea pierde venituri consistente.
Cea mai mare pensie din magistratură plătită acum este de aproape 74.000 de lei. Și parlamentarii sunt supărați. Cei cu mai multe mandate puteau primi chiar și 10.000 de lei pensie specială pe lângă cea obișnuită.
La Curtea de Apel București activitatea a fost blocată mai multe ore. Dimineață, a fost declanșat un protest spontan, după ce negocierile dintre sindicaliști și reprezentanții guvernului au eșuat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aproape 3 ore au protestat grefierii pe treptele Curții de Apel București și, chiar dacă nu au fost afară, lângă ei, și judecătorii și-au suspendat ședințele de judecată, solutionând doar cauzele urgente.
Cătălin Trăistaru, sindicalist: ”Activitatea la nivel național e întreruptă. Aceste forme de protest vor continua până la votul în plen dar vor continuă și în raport de revendicările noastre salariale”.
Nicoleta Mogoș, grefier: ”Nu e ceva special, e un drept pentru muncă pe care o prestăm cu foarte mare greutate. Avem aproape 10-13 ore încontinuu, sâmbete, duminici.”
Aproape 100 de grefieri au mărșăluit apoi în liniște până la Palatul Parlamentului. Spiritele s-au încins puțin când a apărut deputatul PSD Nicolae Bacalbașa. Protestatarii l-au întrebat cum va vota, iar el le-a răspuns cu un citat din Shakespeare: ”Și a zis așa: și puneți lacăt gurii voastre, căci vremurile sunt ieșite din țâțâni.”
Pensiile unor magistrați pot ajunge deocamdată până la 19.000 de lei. Adică aproximativ 4000 de euro. Dar cea mai mare pensie din magistratură ajunge, conform liberalului Florin Roman, la 74.000 de lei.
Odată eliminate pensiile speciale, aceiași magistrați ar urma să ia 1300 de lei. Un diplomat ar pierde aprroximativ 3000 de lei din pensie și ar mai încasa doar 2500 de lei.
Grefierii ar rămâne cu 1900 în loc de 4400, iar un angajat al Curții de Conturi urmează să piardă jumătate din pensie.
Grefier: ”Să vă desfășurați activitatea 25 de ani, să primești un salariu, să ieși cu o pensie de 2000 de lei după 25 de ani de muncă, nu cred că este echitabil.”
Și parlamentarii sunt supărați. Patru ani de mandat aduc 4,000 de lei la pensia specială. Două mandate, 6.000 de lei, iar după trei mandate aleșii primesc 8.000 de lei. Nu e de mirare că mulți nu vor să renunțe la acest privilegiu.
Cătălin Rădulescu, deputat PSD: "Noi avem această frustrare, că nu ni se consideră vechime".
Ion Mocioalca, deputat PRO România: "Nu, noi nu suntem de acord să se elimine".
10.951 de lei este în prezent cea mai mare pensie specială încasată de un fost parlamentar. În total, 542 de foști deputați și 221 de foști senatori se bucură acum de aceste venituri care le suplimentează pensia obișnuită.
Cât plătește statul pentru pensiile speciale ale magistraților
În luna decembrie erau în plată 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, cu o valoare medie de 18.716 lei, sumă din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat.
La ele se adaugă alte 1.800 de pensii de serviciu în plată, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei au fost suportați direct de la bugetul de stat.
În total, pentru cele aproape 5.700 de persoane care beneficiază de pensii de serviciu speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar au fost plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.
La finalul perioadei menționate, în sistemul de pensii de stat erau înregistrați peste 4,6 milioane de pensionari, care au avut în decembrie o pensie medie de 1.373 de lei, în creștere cu un leu față de luna precedentă.
Sursa: Pro TV
Etichete: pensie, PSD, pensii speciale, parlamentari, magistrati,
Dată publicare:
28-01-2020 19:42