Continuă protestele grefierilor și magistraților. Activitatea instanțelor este blocată
Simultan cu discuţiile din Parlament, grefierii şi magistraţii din mai multe oraşe îşi continuă protestele marți şi blochează aproape complet instanţele întreaga zi, nu doar câteva ore, cum s-a întâmplat ieri.
Protestatarii cer pensiile de serviciu care să compenseze faptul că, potrivit legii, ei nu pot desfăşura alte activităţi, ca sursă de venit pe lângă salariu.
Sălile palatului dicasterial din Timişoara au fost goale marți. Cei care au încercat să îşi depună actele la ghişee au făcut cale întoarsă, pentru că şi acestea erau închise.
Adnana Floroni, grefier: "Astăzi este blocată total activitatea, cu excepţia cauzelor urgente şi al cauzelor cu arestaţi, atât serviciul registratura cât şi serviciul arhiva sunt închise. Astăzi, fiind votul în plen, cu privire la drepturile pentru care milităm astăzi, sperăm că această situaţie se va soluţiona. Dacă va fi nevoie, vom face şi grevă. Sperăm să nu fie nevoie."
În România sunt aproximativ 8.000 de grefieri, iar dintre aceştia, 6.000 protestează. Prin urmare şi activitatea magistraţilor este paralizată.
Cristian Pup, judecător Curtea de Apel Timiş: "Întreaga putere judecătorească, îndrăznesc să spun, este total demoralizată. Suntem dezamăgiţi de această atitudine autocratică şi aş numi-o chiar iliberală, de a lua decizii de ordin legislativ fără ca vreodată să fim consultaţi cu privire la această temă. Activitatea este blocată, da. Jjudecăm doar cauzele urgente în materie civilă şi materie comercială, respectiv în materie penală.
În momentul de faţă în instanţele de judecata din România sunt pe rol peste două milioane şi jumătate de procese care vor fi amânate dacă nu se ajunge la o înţelegere cu cei din parlament.