Camera Deputaților a adoptat legea prin care sunt abrogate pensiile speciale. Cine a scăpat de tăieri

×
Codul embed a fost copiat

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, cu 247 voturi pentru, niciun vot contra şi 21 abţineri.

Dezbaterile din plen au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

CITIȚI în acest articol: 

-► Cât plătește statul pentru pensiile speciale ale magistraților

-► Ce pensii speciale ar urma să fie eliminate

Citește și
Grefieri
Grefierii protestează față de eliminarea pensiilor de serviciu. „Nu putem nici măcar să vindem pulovere”
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

-► PSD a cerut să fie respinse amendamentele privind eliminarea rentei viagere a sportivilor şi artiştilor, propuse tot de către PSD

Astfel, proiectul prevede eliminarea tuturor pensiile speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor.

Artiștii și sportivii își vor păstra rentele viagere, după ce amendamentele care vizau eliminarea acestor rente viagere - propuse de PSD - au fost respinse.

De asemenea, deputaţii au respins şi amendamentul PSD referitor la abrogarea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Şi amendamentul privind abrogarea indemnizaţiei de merit a fost respins.

Astfel, vor rămâne fără acest venit special parlamentarii, aviatorii, diplomații, aleșii locali și foștii angajați ai Curții de Conturi.

Deputații au votat eliminarea pensiilor speciale, în ciuda opoziției parlamentarilor de la USR și UDMR. Aceștia au susținut că legea ar putea fi neconstituțională, pentru că judecătorii CCR au decis anterior că eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați încalcă legea fundamentală.

Deși votul din Parlament a fost covârșitor pentru tăierea acestor venituri, deputații nu au ratat ocazia să se certe.

Lupta dintre social democrați și liberali a fost, însă, una doar de fațadă. Cel puțin asta au acuzat parlamentarii USR, care au cerut rediscutarea proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale, în comisia de muncă a Camerei Deputaților.

Claudiu Năsui, deputat USR: "Cred că asistăm la un spectacol de ipocrizie".

Alexandru Băișanu, deputat Pro România: "De ce nu am creat un organism prin care să interzicem proștilor să ocupe funcții publice?"

După aceste dueluri verbale, 247 de deputați au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Dacă legea va intră în vigoare, vor pierde aceste venituri parlamentarii, aleși localii, diplomații, aviatorii, funcționarii publici parlamentari și reprezentanți ai Curții de Conturi.

Lista celor care rămân fără aceste indemnizații este completată și de magistrați și grefieri, în ciuda protestelor acestora din ultimele zile. Singurii care vor rămâne cu pensii speciale vor fi militarii, polițiștii, jandarmii și angajații serviciilor secrete. S-au abținut de la vot doar catova aleși de la UDMR și ALDE.

Marton Arpad, deputat UDMR:Proiectul e neconstituțional, cel puțin prevederea cu parlamentarii. Trebuia votat în plen reunit"

Magistrații au anunțat deja că vor ataca legea la Curtea Constituțională, care a decis în trecut că pensiile lor speciale nu pot fi tăiate. Așa că, după o discuție între premierul Ludovic Orban, reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai grefierilor s-a conturat un plan de rezervă.

Legea ne se va aplica până când nu va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Vicepreședintele USR Cristian Seidler a afirmat că PSD face un joc dublu, deoarece, pe de o parte susține eliminarea pensiilor speciale, iar pe de altă parte insistă ca acest proiect de lege să fie neconstituțional, prin respingerea amendamentului referitor la magistrați, astfel încât legea să fie respinsă la CCR.

PSD a cerut să fie respinse amendamentele privind eliminarea rentei viagere a sportivilor şi artiştilor, propuse tot de către PSD

 

Liderul grupului PSD, Alfred Simonis, a solicitat în deschidere să fie respinse, în primul rând, amendamentele introduse în Comisia pentru muncă referitoare la eliminarea rentei viagere a sportivilor şi artiştilor - care au fost introduse tot de către PSD.

"Să supunem la vot întâi amendamentele privind renta sportivilor şi artiştilor şi să votăm pentru eliminarea pensiilor speciale", a spus Simonis, potrivit Agerpres.

În replică, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a afirmat că se bucură că PSD votează proiectul PNL şi îşi recunoaşte gafa făcută în comisie referitoare la amendamentele privind renta viageră a sportivilor şi artiştilor.

"PSD îşi recunoaşte gafa făcută în comisie când au introdus eliminarea rentelor viagere. Mulţumesc că vreţi să faceţi acest gest! Mă bucur că PSD votează proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale pentru a putea plăti alocaţiile", a spus Roman.

"Am forţat dublarea alocaţiilor şi bine am făcut şi vă forţăm în continuare să o şi aplicaţi. Nu am auzit ce face PNL: îşi va vota propria iniţiativă? PSD va vota împotriva pensiilor speciale, pentru eliminarea acestor pensii. Îmi doresc să văd ce faceţi dumneavoastră", a replicat şi Simonis.

Deputatul PSD Adrian Solomon, preşedinte al Comisiei pentru muncă, i-a îndemnat pe parlamentari să voteze împotriva amendamentelor sale privind eliminarea rentelor viagere ale sportivilor şi artiştilor.

"O să rog colegii să voteze împotriva amendamentelor mele. Sper că statul român este serios până la capăt şi îşi va respecta obligaţiile faţă de cei care au beneficiat de aceste drepturi", a adăugat Solomon.

Ce pensii speciale ar urma să fie eliminate

 

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, precum și poliţiştilor de penitenciar.

PSD a propus eliminarea rentei viagere a sportivilor şi a artiştilor

 

În baza unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

La propunerea preşedintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD), a fost adoptat şi un amendament care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil. Social-democratul a precizat însă că nu va susţine prevederile respective în plen.

"Eu în plen nu voi vota astfel de lucruri. Dar nu puteam aici, ca şi diriguitor al domeniului, să nu vă pun în faţă oglinda şi să vă arăt lumii cum sunteţi. Ăştia sunteţi: nu vă trebuie nici sportivi care să aibă din partea statului şi a poporului respectul cuvenit până îşi închid ochii, nu vă trebuie nici artişti, nici membri ai ansamblurilor folclorice, nici ziarişti care au trăit în vremuri antice pe salarii de nimic", a declarat el, potrivit Agerpres.

Liberalul Dan Vîlceanu a replicat însă că Adrian Solomon trebuie să îşi asume amendamentul privind renta viageră a sportivilor şi a artiştilor, deoarece el l-a iniţiat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în plen va fi scos acest amendament.

Săptămâna aceasta el a susţinut că propunerea legislativă privind pensiile speciale este neconstituţională şi ar trebui retrimisă la comisii pentru a fi modificată, după discuţii cu cei vizaţi de modificări.

"Să iasă PNL la microfon, să recunoască faptul că au făcut electoral acest proiect de lege şi eu vă garantez că în două săptămâni vom avea un proiect de lege bun. (...) Există soluţii. Dacă vor să modificăm această lege, să nu aprobăm o lege neconstituţională - ştie toată lumea că legea care este propusă de PNL este neconstituţională, să vină frumos la microfon, să ceară retrimiterea la comisii şi în două săptămâni să venim cu o lege, după ce am avut discuţiile cu toate categoriile. Nu poţi să spui că pensiile de serviciu ale militarilor sunt pensii speciale, nu poţi să faci un atac la baza statului român. Vrem supremaţia legii. Nu poţi fără independenţa judecătorilor şi a procurorilor", a precizat liderul PSD.

Cât plătește statul pentru pensiile speciale ale magistraților

 

În luna decembrie erau în plată 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, cu o valoare medie de 18.716 lei, sumă din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat, potrivit unor calcule Știrile Pro TV.

La ele se adaugă alte 1.800 de pensii de serviciu în plată, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei au fost suportați direct de la bugetul de stat.

În total, pentru cele aproape 5.700 de persoane care beneficiază de pensii de serviciu speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar au fost plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.

La finalul perioadei menționate, în sistemul de pensii de stat erau înregistrați peste 4,6 milioane de pensionari, care au avut în decembrie o pensie medie de 1.373 de lei, în creștere cu un leu față de luna precedentă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Pensiile speciale ar putea fi subiectul unei noi ordonanțe de urgență
Pensiile speciale ar putea fi subiectul unei noi ordonanțe de urgență

Pensiile speciale ar putea fi subiectul unei noi ordonanțe de urgență. Dacă Parlamentul tergiversează întreagă poveste, executivul va grăbi adoptarea acestei măsuri, conform liberalilor.

Grefierii protestează față de eliminarea pensiilor de serviciu. „Nu putem nici măcar să vindem pulovere”
Grefierii protestează față de eliminarea pensiilor de serviciu. „Nu putem nici măcar să vindem pulovere”

Grefierii din toată ţara au oprit lucrul, între 10 şi 12, pentru a protesta faţă de desfiinţarea pensiilor de serviciu. Ei au participat numai la judecarea cauzelor urgente, cu arestaţi şi anunţă că mâine vor proceda la fel, dar pe parcursul întregii zi

Băsescu, despre magistrați: Să spună și de facilităţile pe care le au, altele decât salariul
Băsescu, despre magistrați: Să spună și de facilităţile pe care le au, altele decât salariul

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri seară, că există unele categorii de persoane – magistraţii, politicienii – care au restricţii toată viaţa şi este normal să fie recompensaţi financiar pentru privaţiuni.

Magistrații din toată țara protestează pentru a-și păstra pensiile speciale
Magistrații din toată țara protestează pentru a-și păstra pensiile speciale

Revoltați de intenția Parlamentului de a le tăia pensiile de serviciu, magistrațîi din toată țara protestează.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.